Късните вечери са метаболитен капан за организма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:42
261
Храненето не е само въпрос на калории – кога ядем може да е също толкова важно, колкото какво ядем. Биологичният часовник на тялото, известен като циркаден ритъм управлява метаболизма, хормоните и начина, по който организмът обработва храната. Ако се храним в синхрон с този ритъм можем да подобрим храносмилането, да контролираме теглото си и дори да повлияем на нивата на кръвната захар.

Сутрешното хранене: важно или не?

Дълго време закуската беше смятана за най-важното хранене заради схващането, че "запалва“ метаболизма. Днес изследванията показват, че това не е съвсем вярно – организмът гори калории постоянно, независимо кога ядем. Въпреки това, приемът на храна сутрин може да има някои метаболитни предимства.

Сутрин нивата на кортизол (хормонът на стреса) са най-високи, а инсулиновата чувствителност е по-добра. Това означава, че въглехидратите, приети в първата половина на деня се усвояват по-ефективно и по-малко вероятно е да се складират като мазнини. Ако пропуснем закуската, тялото може да компенсира с по-голям апетит по-късно през деня.

Обедът като основно хранене

Традиционните диети препоръчват основното хранене да е на обяд и науката го подкрепя. Едно проучване показва, че хора, които приемат по-голямата част от калориите си на обяд, отслабват повече от тези, които ядат основно вечер, въпреки че приемат същия брой калории. Причината е, че храносмилателните ензими и метаболизмът работят най-ефективно през деня.

Късните вечери – метаболитен капан

Храненето късно вечер е свързано с повишен риск от затлъстяване, инсулинова резистентност и по-лош контрол върху кръвната захар. Това е така, защото тялото естествено се подготвя за сън, а не за храносмилане. Проучванията показват, че приемът на храна късно води до по-високи нива на глюкоза и по-бавно изгаряне на калории.

Един от най-големите проблеми на късното хранене е, че често включва висококалорични, преработени храни. Когато си уморен, самоконтролът намалява, а изборите се насочват към въглехидратни и мазни храни.

Интермитентно гладуване и метаболизмът

През последните години интермитентното гладуване (IF) набира популярност. То включва хранене в определен прозорец от време, например 8 часа и гладуване през останалите 16. Този метод се основава на идеята, че по-продължителните периоди без храна дават време на тялото да изгори натрупаните мазнини.

Изследванията показват, че интермитентното гладуване може да подобри инсулиновата чувствителност, да намали възпалението и да подпомогне отслабването. Важно е обаче храната да е с добро качество, а не просто да се яде всичко в рамките на прозореца.

Как да синхронизираме храненето с биологичния си часовник?

– Яж повече през първата половина на деня, а по-малко вечер;

– Ако хапваш въглехидрати, по-добре е това да се случва сутрин и на обяд;

– Избягвай тежки вечери, особено богати на мазнини и захари;

– Опитай се да приключиш с храненето поне 2-3 часа преди лягане;

– Ако практикуваш интермитентно гладуване, увери се, че прозорецът на хранене е съобразен с естествения ти ритъм.

Не е достатъчно само да ядем "правилните“ храни – важно е кога ги ядем, пише Puls.bg. Ако съобразим храненията си с циркадния си ритъм, ще се чувстваме по-енергични, ще контролираме теглото си по-лесно и ще поддържаме по-здравословен метаболизъм.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Учени го доказаха: Портокал на ден – държи психиатъра далеч от ме...
Тя прослави мистерията на България по света, а днес става на 77
В дома на Володя Стоянов в Петрич: Чешмата, от която е пила Препо...
Нети показа колко много прилича на биологичната си майка
Пълен хороскоп за днес, какво ни вещаят звездите?
Финалът на "Ергенът" се преповтаря, един от мъжете си тръгва без ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).