Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Късометражният филм "Утрин" ще бъде представен пред публика за първи път в София
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 07.02.2023Коментари (0)1439
©
На 8 февруари от 19.00 часа в кино G8 на безплатна прожекция ще бъде представен за първи път пред българска публика късометражният филм "Утрин“ на режисьора Невена Николова, която е сценарист и продуцент. През 2022 г. "Утрин“ е номиниран за "Най-добър чуждестранен късометражен филм“ на фестивала Cannes 7th Art и е сред финалистите на фестивала Lisbon Film Rendezvous, считан за един от топ 10 най-престижни фестивали за късометражно кино в Европа.

Филмът има в портфолиото си още над 30 други награди от по-малки или големи фестивали в Европа, Азия и Америка в категориите – "Най-добър танцов филм“, "Най-добър ням филм“, "Най-добър студентски/дебютен филм“, "Най-добър независим/арт филм“,“Най-добра режисура“, "Най-добър актьор“, "Най-добра филмова хореография“ и други

Екипът, който стои зад късометражния филм, е съставен както студенти от НБУ (Петя Атанасова, с която Невена заедно режисира, и Симеон Крушков, звук, монтаж и цветови корекции), така и от утвърдени професионалисти - Минчо Минчев, оператор и Юлиана Войкова-Найман, сценограф и костюмограф. Хореограф: Петър Герзилов. Продуценти - Невена Николова и Лидия Димитрова.

"Утрин“ е създаден с минимален бюджет (под 1000 лева), благодарение на безвъзмездния или символично заплатен труд на хората от екипа. Филмът е с продължителност 12 минути и е заснет на един дъх в рамките на един единствен снимачен ден. Снимачният процес е изключително дълъг и продължава 14 часа с няколко минимални почивки.

Танцът има централна роля във филма. От една страна чрез него е представена биографията на един от персонажите. От друга - през танца за изградени взаимоотношенията между двамата герои, както и тяхното светоусещане и ежедневно (не)битово съществуване.

В сюжета се преплитат с две основни теми. Първата е за ролята на очите и колко са важни те за нашето съществуване очите, които ни гледат. Как когато някой ни наблюдава с любов и възхищение, ние разцъфваме и политаме, а когато ни гледа с критично неодобрение - ние се проваляме. Другата тема е свързана с потребността на хората на изкуството да продължават да творят въпреки преградите и невъзможността. И как тази потребност може да търси форма на реализация дори чрез тялото на друго човешко същество.

Филмът е студентски и е създаден като част от курса по Кинорежисура на НБУ, воден от проф. Георги Дюлгеров и гл. ас. Антония Милчева. Идеята за филма се ражда по време на репетициите на студентското представление "Бродим из Бродски“ под ръководството на Снежина Петрова в НБУ. В това представление играе Невена Николова заедно с актьорите, от които се вдъхновява за филма. Сценарият е написан специално за двамата актьори Вероника Янакиева и Петър Герзилов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: