ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекар: Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар | ||||||
| ||||||
Въпреки че бихме искали да завършваме всяко хапване с торта или чийзкейк, всички сме наясно с неблагоприятните ефекти от прекомерната консумация на захар. Все пак не бива да изпадаме в крайности и всеки, стига здравословното състояние да му позволява, може от време на време да се глези с някое сладко изкушение. От сайта purewow.com се свързаха с невролога д-р Никол Авена, експерт в областта на пристрастяването към храната, за да научим какво се случва с мозъка ни, когато ядем по-малко захар. Д-р Авена признава, че въпреки че е трудно да се устои на сладките лакомства, особено защото те доставят мигновено удовлетворение, намаляването на добавената захар може да доведе до забележителни промени в мозъка ви. Първата стъпка за това е да си дадете сметка къде се крие захарта – което може да бъде трудно, защото не винаги е очевидно. Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар. "Започнете с четене на етикетите и идентифициране на скритите захари в преработените храни и напитки", съветва неврологът. "Като знаете какво влагате в тялото си, можете да направите по-информиран избор и постепенно да намалите приема на захар." Също така специалистите съветват да намалите количеството захар в диетата си умерено и постепенно. Започнете с намаляване на сладките закуски и десерти и постепенно ги заменете с по-здравословни алтернативи като плодове, ядки или черен шоколад. Именно въвеждането на хранителни заместители е най-важно, защото здравословното хранене не трябва да е скучно. Докато намалявате приема на захар, опитайте да експериментирате с хранителни алтернативи, независимо дали това означава да замените содата с газирана вода или да изберете парче плод вместо бонбон. Д-р Авена добавя, че яденето на питателни зеленчуци без скорбяла като домати и краставици ще поддържа здравословни нива на кръвната захар и може да ви помогне да избегнете острата нужда от захар. 5 неща, които се случват с мозъка ви, ако спрете захарта: Регулиране на допамина Сещате ли се за онзи прилив на удоволствие, който получавате, когато си позволите нещо сладко? Това се дължи на допамина, невротрансмитер, свързан с удоволствието. Лекарят обяснява: "Захарта активира системата за възнаграждение на мозъка, поради което захарта е толкова пристрастяваща. Прекомерната консумация на захар може да доведе до дисрегулация на освобождаването на допамин, подобно на това, което се случва с пристрастяващите вещества. Но като намалите захарта, вие помагате на мозъка си да прекалибрира своята система за възнаграждения, което води до намаляване на апетита и по-здравословна връзка с храната.", пишат от Edna.bg. Когнитивна яснота Д-р Авена обяснява, че високият прием на захар е свързан с възпаление в мозъка, което може да наруши когнитивната функция и да доведе до мозъчна мъгла. Като ядете по-малко захар, вие намалявате това възпаление, което може да доведе до подобрена умствена яснота, по-остър фокус и по-добро задържане на информация в паметта. Стабилна кръвна захар "Край на влакчето в увеселителен парк с енергийни сривове и високи нива на захар", споделя неврологът, добавяйки, че чрез намаляване на захарта вие стабилизирате нивата на кръвната си захар. Това води до по-малко промени в настроението, по-постоянна енергия и по-добро общо регулиране на настроението. Намалено безпокойство Парче торта или друг сладкиш може да ви накара да се почувствате добре за момента, но може също така да причинява безпокойство в дългосрочен план. Д-р Авена казва: "Захарта може да причини колебания в нивата на кръвната захар, а лошият гликемичен контрол е свързан с по-високи нива на тревожност." В червата има "малък мозък", който учените наричат чревна нервна система. Тя представлява два тънки слоя от повече от 100 милиона нервни клетки, покриващи стомашно-чревния ви тракт от хранопровода до ректума. Изследователите са открили доказателства, че дразненето в стомашно-чревната система може да изпрати сигнали до централната нервна система , които предизвикват промени в настроението. "Червата и мозъкът комуникират помежду си", пояснява д-р Авена. "По принцип твърде многото добавена захар в диетата ви променя чревните микроби, което компрометира комуникацията с мозъка и увеличава възпалението, което на свой ред влияе върху психичното здраве и нивата на тревожност." Подобрено качество на съня Не е изненада, че това, което ядете, може да повлияе на съня ви, а прекомерната консумация на захар може да наруши цикъла ви сън – събуждане и да доведе до неспокойни нощи. "Като намалите приема на захар, вие създавате по-стабилна среда за сън", казва д-р Авена. "Без скокове и сривове в нивата на кръвната захар, ще изпитате по-малко смущения в моделите на съня си, което води до по-спокоен и подмладяващ сън." |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Принц Хари с тежко признание
13:09 / 08.11.2024
Дъщеричката на Ненчо Балабанов стана на годинка
16:38 / 08.11.2024
Свалят Цънцарова от сутрешния блок на бТВ?
23:05 / 08.11.2024
Златка за изневярата на Карен - ни вопъл, ни стон
16:06 / 08.11.2024
Призрачни снимки от село Тополи публикува Meteo Bulgaria
09:04 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: