Лекар: Ограничете тези храни - влияят върху стреса и претоварват организма ви
Когато се чувствате стресирани и претоварени, може да посегнете към "комфортни храни“ или така наречените "лакомства" като сладолед, бисквити, чипс и пържени картофи. Но някои от храните и напитките, за които телата ни копнеят най-много, всъщност могат да доведат до още по-високи нива на стрес.
Тъй като възрастните се чувстват все по-тревожни поради бурна икономика, избори с високи залози и други ежедневни стресови фактори, особено важно е да сме наясно как можем да управляваме стреса си, включително с това, което ядем и пием.
Говорихме с диетолози за това какво избягват да консумират, когато се чувстват особено тревожни - и какво правят вместо това, за да подобрят настроението си.
Как диетата влияе на настроението ви?
"За облекчаване на стреса и поддържане на настроението винаги първо разглеждам диетата и виждам къде могат да се направят малки корекции“, каза д-р Ума Найду, обучен в Харвард хранителен психиатър и автор на "Успокойте ума си с храна“ пред HuffPost.
Храненето и психичното здраве са свързани по един начин: Мозъкът и червата са пряко свързани чрез блуждаещия нерв, който изпраща съобщения до мозъка, храносмилателната система и сърцето.
"Храните, които ядем влияят на балансиран или небалансиран микробиом“, обясни Найду, имайки предвид бактериите, вирусите и гъбичките, които живеят в червата ни. "Балансираният микробиом е свързан с намалено възпаление в мозъка, подобрено настроение, по-добър фокус и енергия, намален стрес и като цяло по-добро физическо здраве.“
Диетолозите избягват или ограничават тези храни и напитки при стрес:
- Кофеин
- Алкохол
- Десерти
- Солени закуски
- Пържени и силно преработени храни
Добрата новина: Има много други вкусни храни и напитки, които можете да включите в диетата си, които действително помагат да подобрите настроението си и да облекчите стреса.
Пробиотици и пребиотици: Поради връзката между червата и настроението, Хобсън се фокусира върху поддържането на червата си здрави. "Уверявам се, че включвам много добри бактерии чрез пробиотични храни като ферментирали зеленчуци и кисело мляко, като същевременно получавам много пребиотици от храни като лук, чесън, праз, семена и зърнени храни като ечемик“, каза той.
Омега-3 мастни киселини: Рибата, ядките и семената са едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те действат "като антиоксидант в мозъка, за да намалят ефектите на свободните радикали, които могат да допринесат за мозъчна мъгла или лош фокус“, обясни Найду.
Богати на магнезий храни: Спанак, авокадо, броколи, банани, тиквени семки и дори тъмен шоколад са с високо съдържание на магнезий и могат да помогнат за отпускане на тялото и ума чрез понижаване на кортизола, според Снодграс.
Храни, богати на витамин С: Изследванията показват, че консумацията на храни с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, киви и чушки, може да помогне за справяне с безпокойството, каза Андерсън Хейнс. "Включването на тези пресни плодове във вашето кисело мляко, гарнирани с овесени ядки или добавени към смутита и безалкохолни коктейли е чудесен начин да бъдете съзнателни за намаляване на стреса си“, сподели тя.
Богати на фибри храни: "Фибрите са чудесен начин за намаляване на възпалението в червата и мозъка, което може да влоши стреса“, каза Найду. Плодове (като малини и круши), зеленчуци (като зелен грах и броколи), зърнени храни (пълнозърнести спагети и киноа) и бобови растения (като леща и черен боб) са пълни с фибри.