Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекар: Това са най-важните храни за здрава щитовидна жлеза
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 05.06.2024Коментари (0)1004
©
Здравето на щитовидната жлеза е изключително важно за нашия организъм. Тя изпълнява много функции за нормалното функциониране на тялото - регулира умствените процеси, стимулира окислително-възстановителните процеси, контролира протеиновия, мастния, въглехидратния и минералния баланс в тялото, а също така е отговорна за репродуктивната функция. Коментираната жлеза отделя в кръвта тиреоидни хормони - Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). 

От своя страна тези хормони влияят върху скоростта на метаболизма, сърдечната честота, храносмилателната система, синтеза на витамини и дори настроението, а също така регулират телесната температура и менструалния цикъл. 

"Йодът е необходим за синтеза на Т3 и Т4. Важно е да следим състоянието на щитовидната жлеза, като правим ехография веднъж годишно. Разбира се необходимо е да се обърне внимание и на храненето", казва руският лекар Мария Капралова. 

Специалистът изброява топ 5 на храните за здравето на щитовидната жлеза - риба и морски дарове, лук и чесън, ядки, райска ябълка и водорасли.

Морска риба и морски дарове 

Сьомга, треска, камбала, скумрия, херинга, стриди, миди, октопод, скариди и други - морските дарове са богати на йод и селен, както и на фосфор, калций, витамин D и аминокиселината тирозин. Дневната норма на консумация на тези продукти е 200-300 грама за възрастен. 

Лук и чесън 

"В тези ароматни подправки природата ни е дала всичко необходимо: витамини, минерали и аминокиселини. Почти всичко изброено по-горе, но не можете да ядете 200-300 грама от тях. Трябва да ядете поне една скилидка чесън и малко пресен лук всеки ден", казва експертът. 

Ядки 

Те са източник на висококачествен растителен протеин, мазнини, мастноразтворими витамини A, E, D и K, селен, фосфор, тирозин и др. Само в сурови или сушени ядки ще намерите ползи - печените запазват само от 10-20% от всичките си полезни вещества. 

Райска ябълка 

Райската ябълка съдържа йод във висока концентрация. Намалява риска от заболявания на щитовидната жлеза. За да се задоволят нуждите на организма от йод, е достатъчно да се ядат само 2 плода на ден. 

"По време на сезона на райската ябълка се препоръчва' да съхранявате няколко плода във фризера, за да можете да се насладите на тези здравословни плодове по всяко време на годината. Струва си да припомним, че райската ябълка не трябва да се яде от хора, страдащи от затлъстяване и/или диабет", казва експертът. 

Морски водорасли 

Кафявите водорасли са естествен източник на йод, хранително вещество, което е от решаващо значение за правилната функция на щитовидната жлеза. Това е особено важно, тъй като щитовидната жлеза регулира метаболизма и подпомага растежа и развитието на тялото. Водораслите са с ниско съдържание на калории, те могат да прочистят черния дроб, да подобрят храносмилането и метаболизма, да подмладят тялото и дори да увеличат зрителната острота. Водораслите са най-добрият източник на аскорбинова киселина, манган, витамин B2, селен и други ценни хранителни вещества. 

Експертът предупреждава, че при хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата) продуктите с високо съдържание на йод може да навредят. Специалистът припомня, че при заболявания на щитовидната жлеза е важно диетата предварително да се обсъди с лекар или диетолог, пиша actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: