Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекари искат въвеждането на данък "захар"
Автор: Екип Varna24.bg 22:14 / 27.09.2024Коментари (0)609
©
Възможно ли е въвеждането на данък "захар" за подсладените напитки? Идеята е на зъболекарския съюз заради тревожните тенденции и лошите последствия, до които води консумацията на захар. Стоматолозите предлагат средствата от данъка да бъдат вложени в здравеопазването. До момента такова облагане има в над 50 държави, сред които - Белгия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Великобритания. А по данни на СЗО средното количество захар, което консумира един младеж годишно, е 42 килограма.

Данък върху захарта в подсладените напитки Великобритания въведе още преди 6 години. Ефектът от мярката е положителен. Идеята на зъболекарския съюз е първоначално у нас облагането да важи само за напитките.

"Данъкът ще бъде полезен за фискалната политика на нашата държава и събраните средства от този данък може да бъдат вложени в здравеопазването", обясни председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков пред БНТ. 

Но преди въвеждането му трябват много разговори и убеждаване за вредите от сладкото.

"Трябва да убеждаваме и политиците и изпълнителната власт за мерки, които трябва да бъдат взети. Другото е да убеждаваме в детски градини, училища, сред обществото вредата от прекомерната консумация от въглехидрати. Другото, което е да започнем диалог с индустрията. В много фармацевтични препарати има захар. Там също трябва да се обърне внимание", добави д-р Шарков.

А ефект от облагането на изделия, които застрашават здравето, с данък очевидно има:

"Тютюнопушенето в световен мащаб намаля с около 50%. Въпреки че не се вижда индивидуално, то глобално повлия за намаляване на тютюнопушенето", каза още Д-р Шарков.

А тихият убиец - захарта се крие и там, където дори не бихме и предположили.

"Захар има във всички храни за съжаление и месото го инжектират със захар понякога, за да има добри хранителни вкусови свойства. Слагат захар и в хляба", добави още председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация. 

"Т. нар. бяла захар принадлежи към бързите въглехидрати, които се усвояват направо и директно доставят енергия.... Празни калории. Тя за съжаление не е придружена с полезни нутриенти, каквито биха били фибри, витамини, микроелементи" обясни доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

"Някъде 50-60 грама на ден за възрастен индивид е нормалната консумация на добавена захар. Ние можем да се пристрастяваме към нея и захарта води до бързо покачване на кръвната захар и съответно бързото спадане след това и това е свързано с по-лесна уморяемост, дискомфорт, желание за друга доза сладка храна", каза доц. Лалка Рангелова, отдел "Храни и хранене" в Национален център по обществено здраве и анализи.

От Световната здравна организация и световната дентална федерация настояват дневният прием на захарта да бъде намален с 10%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Природни стихии
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: