Липсата на определени хранителни вещества може да има отрицателен ефект върху вашето здраве

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:29
325
Липсата на определени хранителни вещества може да има фин отрицателен ефект върху здравето, което води до различни симптоми и дългосрочни проблеми. Въпреки разнообразието от храни, включени в редовната диета, диетичните практики, качеството на храната и изборът на начин на живот често водят до дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества. Поддържането на общото здравословно състояние изисква познаване на често срещаните дефицити на витамини и как да ги лекуваме чрез избор на диета. Следният списък с някои важни хранителни дефицити е необходимо да се знае и трябва да бъде включен във вашите хранителни навици:

Йоден дефицит

Един от най-важните минерали за правилното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на тиреоидни хормони е йодът. Хормоните на щитовидната жлеза играят различни роли в тялото, включително развитието на мозъка, здравето на костите, регулиране на скоростта на метаболизма и др. Увеличената щитовидна жлеза е най-характерният признак на тази недостатъчност. Това може да доведе до наддаване на тегло, диспнея и повишена сърдечна честота. Децата могат да страдат от йоден дефицит, който може да причини мозъчни аномалии и умствена изостаналост, ако е тежък.

Човек може да сложи храни като млечни продукти, яйца (жълтък), риба, рибено масло, водорасли, а също и сол, обогатена с йод, за да се подобри йодният дефицит.

Дефицит на желязо

Един от най-важните минерали за поддържане на добро здраве е желязото. Той до голяма степен е отговорен за свързването на хемоглобина и доставянето на кислород до вашите клетки в червените кръвни клетки. Тъй като жените и децата са по-склонни да имат тази недостатъчност, трябва да им се обърне допълнително внимание. Най-честият резултат от този тип дефицит е анемия, която се характеризира с разумно намаляване на капацитета на тялото да пренася кислород и намаляване на броя на червените кръвни клетки. Слабата имунна система и компрометираната мозъчна функция са два типични признака на недостиг на желязо.

Човек трябва да яде червено месо, ракообразни, консервирани сардини, боб, листни зелени зеленчуци, червено цвекло, нарове и семена, за да увеличи желязото.

Дефицит на витамин D

Когато кожата е изложена на слънчева светлина, холестеролът в кожата се превръща във витамин D, обикновено наричан стероиден хормон. Това е мастноразтворим витамин, който навлиза в кръвообращението и присъства във всяка клетка на тялото. В резултат на това дефицитът на витамин D трябва да се избягва, за да се поддържа телесното здраве, пише News18.

Включително яйчен жълтък, масло от черен дроб на треска, мазна риба и добавки с витамин D могат да се приемат за подобряване на витамин D.

Дефицит на калций

Всяка клетка в тялото ни се нуждае от калций. Укрепва нашите кости и зъби, особено през годините на растеж. Поддържането на костите е друго предимство на калция. Сърцето, нервите и мускулите не могат да работят правилно без калций. Най-честият признак на калциев дефицит е остеопорозата, състояние, при което костите отслабват и омекват. Ако нещата се влошат, това може да доведе до рахит, което е другото име на меките кости.

Можете да започнете да приемате риба с кости, млечни продукти (мляко, извара, сирене и др.), тъмнозелени зеленчуци, калциеви добавки, за да осигурите калций на тялото си.

Магнезиев дефицит

Сред основните минерали в тялото ни е магнезият. Необходимо е да се поддържа целостта на зъбите и костите. Липсата на магнезий може да бъде резултат от заболяване, злоупотреба с лекарства и нарушена работа на храносмилателната система. Дефицитът на магнезий може да причини синдром на краката, мигрена, неправилен сърдечен ритъм, изтощение и спазми в мускулите.

Яжте ядки, черен шоколад, пълнозърнести храни, зеленчуци, за да включите магнезий в диетата си.

Дефицитът на определени хранителни вещества може да има широк спектър от последици за здравето, от леки симптоми до по-сериозни дългосрочни ефекти. Храни, базирани на хранителни вещества, като зеленолистни, морски дарове, ядки и семена, могат да помогнат на хората да се уверят, че получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят всеки ден, и да предотвратят недостиг. След консумация на това човек може да получи по-добър имунитет и повече енергия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ето кой от двата пола е по-склонен към нарцисизъм и как се проявя...
META е съкратила свои служители, защото са си купили паста за зъб...
Нови разкрития за Лиъм Пейн: Приел е халюциногенен наркотик точно...
Airbnb въвежда нова функция
Шон Мендес посвети песен на покойния Лиъм Пейн
Защо някои хора никога не се разболяха от COVID-19, разковничето ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).