Липсата на определени хранителни вещества може да има отрицателен ефект върху вашето здраве
Липсата на определени хранителни вещества може да има фин отрицателен ефект върху здравето, което води до различни симптоми и дългосрочни проблеми. Въпреки разнообразието от храни, включени в редовната диета, диетичните практики, качеството на храната и изборът на начин на живот често водят до дефицит на някои жизненоважни хранителни вещества. Поддържането на общото здравословно състояние изисква познаване на често срещаните дефицити на витамини и как да ги лекуваме чрез избор на диета. Следният списък с някои важни хранителни дефицити е необходимо да се знае и трябва да бъде включен във вашите хранителни навици:
Йоден дефицит
Един от най-важните минерали за правилното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на тиреоидни хормони е йодът. Хормоните на щитовидната жлеза играят различни роли в тялото, включително развитието на мозъка, здравето на костите, регулиране на скоростта на метаболизма и др. Увеличената щитовидна жлеза е най-характерният признак на тази недостатъчност. Това може да доведе до наддаване на тегло, диспнея и повишена сърдечна честота. Децата могат да страдат от йоден дефицит, който може да причини мозъчни аномалии и умствена изостаналост, ако е тежък.
Човек може да сложи храни като млечни продукти, яйца (жълтък), риба, рибено масло, водорасли, а също и сол, обогатена с йод, за да се подобри йодният дефицит.
Дефицит на желязо
Един от най-важните минерали за поддържане на добро здраве е желязото. Той до голяма степен е отговорен за свързването на хемоглобина и доставянето на кислород до вашите клетки в червените кръвни клетки. Тъй като жените и децата са по-склонни да имат тази недостатъчност, трябва да им се обърне допълнително внимание. Най-честият резултат от този тип дефицит е анемия, която се характеризира с разумно намаляване на капацитета на тялото да пренася кислород и намаляване на броя на червените кръвни клетки. Слабата имунна система и компрометираната мозъчна функция са два типични признака на недостиг на желязо.
Човек трябва да яде червено месо, ракообразни, консервирани сардини, боб, листни зелени зеленчуци, червено цвекло, нарове и семена, за да увеличи желязото.
Дефицит на витамин D
Когато кожата е изложена на слънчева светлина, холестеролът в кожата се превръща във витамин D, обикновено наричан стероиден хормон. Това е мастноразтворим витамин, който навлиза в кръвообращението и присъства във всяка клетка на тялото. В резултат на това дефицитът на витамин D трябва да се избягва, за да се поддържа телесното здраве, пише News18.
Включително яйчен жълтък, масло от черен дроб на треска, мазна риба и добавки с витамин D могат да се приемат за подобряване на витамин D.
Дефицит на калций
Всяка клетка в тялото ни се нуждае от калций. Укрепва нашите кости и зъби, особено през годините на растеж. Поддържането на костите е друго предимство на калция. Сърцето, нервите и мускулите не могат да работят правилно без калций. Най-честият признак на калциев дефицит е остеопорозата, състояние, при което костите отслабват и омекват. Ако нещата се влошат, това може да доведе до рахит, което е другото име на меките кости.
Можете да започнете да приемате риба с кости, млечни продукти (мляко, извара, сирене и др.), тъмнозелени зеленчуци, калциеви добавки, за да осигурите калций на тялото си.
Магнезиев дефицит
Сред основните минерали в тялото ни е магнезият. Необходимо е да се поддържа целостта на зъбите и костите. Липсата на магнезий може да бъде резултат от заболяване, злоупотреба с лекарства и нарушена работа на храносмилателната система. Дефицитът на магнезий може да причини синдром на краката, мигрена, неправилен сърдечен ритъм, изтощение и спазми в мускулите.
Яжте ядки, черен шоколад, пълнозърнести храни, зеленчуци, за да включите магнезий в диетата си.
Дефицитът на определени хранителни вещества може да има широк спектър от последици за здравето, от леки симптоми до по-сериозни дългосрочни ефекти. Храни, базирани на хранителни вещества, като зеленолистни, морски дарове, ядки и семена, могат да помогнат на хората да се уверят, че получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят всеки ден, и да предотвратят недостиг. След консумация на това човек може да получи по-добър имунитет и повече енергия.