ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лоша новина за любителите на шоколада: Сладкото изкушение поскъпва | ||||||
| ||||||
Производителите на шоколад вече увеличиха цените за потребителите след три години на слаби реколти от какао, като се очаква да последва четвърта такава в двете страни, които произвеждат близо 60 процента от какаото в света. Цените на какаото са се увеличили повече от два пъти през последната година, чупейки постоянно рекордите. Производителите не могат да правят шоколад, използвайки сурово какао и разчитат на преработвателите да превърнат зърната в масло и течност, които впоследствие да бъдат преработени в шоколад. Но преработвателите твърдят, че не могат да си позволят да купуват зърната. Във втория световен производител на какао - Гана, повечето от осемте завода, включително държавната "Кокоа просесинг къмпани" (Cocoa Processing Company - CPC), многократно спират работа за седмици от началото на сезона през октомври, според информация от два различни източника от индустрията. Компанията заяви, че работи с около 20 процента от капацитета си поради недостиг на зърна. Ръстът на цените разрушава отдавна установен механизъм за световна търговия с какао, чрез който фермерите продават зърна на местни дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или световни търговци. След това тези търговци продават зърна или какаови продукти - масло, прах и какаова течност, на световни шоколадови гиганти като "Нестле" (Nestle), "Хърши" (Hershey) и "Монделийз" (Mondelez). Производителите на шоколад вече вдигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в САЩ са таксували с 11,6 на сто повече шоколадови продукти миналата година в сравнение с 2022 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания "Съркана" (Circana). Международната организация по какаото (ICCO) очаква световното производство на какао да спадне с 10,9 на сто до 4,45 милиона метрични тона този сезон. Смилането, което е мярка за търсенето, ще падне с 4,8 на сто до 4,78 милиона, тъй като преработвателите се борят да купуват зърна и доставят по-малко масло на по-висока цена на производителите на шоколад, което от своя страна повишава цените. Несъответствието между търсенето и предлагането ще остави пазара с дефицит от 374 000 тона този сезон спрямо 74 000 тона през миналия сезон, според Международната организация по какаото. Това означава, че преработвателите и шоколадовите фирми ще трябва да се възползват от запасите от какао, за да покрият напълно нуждите си. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Мария Силвестър с тежко признание
11:58 / 31.10.2024
Миро се похвали
17:55 / 30.10.2024
Община Варна с важно съобщение към домакинствата
14:22 / 30.10.2024
Маги Халваджиян не спести нищо за филма "Гунди"
08:40 / 29.10.2024
Кметът каза думата си за стадион "Варна"
15:46 / 29.10.2024
Обсъдиха бъдещето на стадион "Варна"
13:30 / 29.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: