Лукът в българските гозби и неговият принос към здравето ни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:04 / 04.10.2024
1771
Лукът (Allium cepa) е един от най-старите култивирани зеленчуци в света. От древността той е ценен не само заради своите кулинарни качества, но и заради многобройните си здравословни свойства. Според археологически находки, лукът е бил използван в древен Египет, а също така е присъствал в диетите на гърците и римляните.

В България се отглеждат различни видове лук, включително:

– Суров лук – Най-често използван в салати, той е с остър вкус и аромат

– Червеният и белият лук са най-разпространени.

– Зелен лук – Често се използва за гарниране и в салати. Има по-мек вкус от суровия лук.

– Лук шалот – Сладък и деликатен, той е идеален за сосове и ястия, където искате по-нежна ароматика.

– Праз лук – Празът (Allium porrum) е особено популярен в българската кухня. Той е с по-мек и сладък вкус в сравнение с обикновения лук и се използва в много ястия, включително супи и запеканки. Празът е ценен заради своите хранителни стойности и е богат на витамини A и C.

Лукът е не само вкусен, но и изключително полезен. Богат е на витамин C, който укрепва имунната система, и витамин B6, важен за метаболизма. Съдържа калий, калций и желязо, които са от съществено значение за здравето на костите и кръвоносната система. Лукът е богат на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на хронични заболявания и забавяне на стареенето.

Някои изследвания показват, че редовната консумация на лук може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори определени видове рак.

Лукът играе важна роля в много български ястия

Някои от най-обичаните: Кавърма, леща с лук, боб с лук, лучена баница, праз с ориз. Лукът е основна част и от традиционната за нас шопска салата.

Предлагаме ви проста рецепта за редена баница с праз, взаимствана от gotvach.bg.

Необходими продукти:

– кори - 1 пакет за баница

– сирене - 300 г

– праз - 5 стръка

– сол

– чубрица

– олио

– яйца - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Нарежете праза и го запържете леко в олио. Добавете сиренето и подправките. Намажете тавата за печене с олио и започнете да редите 2 кори и плънка. Повтаряйте процедурата до изчерпване на продуктите. След като сте сложили и последната кора, със стърчащите краища на корите покрийте баницата. Намажете с яйце и олио и печете на 200 градуса за около 30 минути. Покрийте баницата с влажна кърпа и оставете 15 минути да поизстине и омекне. След това нарежете на парчета и поднесете.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Честото изправяне на косата увеличава риска от рак
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?
Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват с...
Червено вино или кафе върху килима – не се притеснявайте, има хит...
Възрастна българка: Сега отиваме тук да хапнем по един десерт и т...
Синоптикът Петър Янков: Снегът идва на тези дати!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).