Лятото дойде с "ягодова луна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:40 / 20.06.2024
1052
Лятото е на път да започне с ярко начало. Пълнолунието за този месец, известно като Ягодова луна, ще бъде най-пълно в петък, 21 юни - един ден след лятното слънцестоене - и ще свети в съзвездието Стрелец. Луната също ще изглежда ярка и пълна в четвъртък (20 юни) и събота (22 юни).

Името Ягодова луна, за съжаление, не означава, че розова луна ще се появи на нощното небе. Всъщност, името не е и астрологичен термин, а научен и културен. рез 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

Сладкото име се свързва със сезона на ягодите, с плодовете, готови за бране по това време. Тъй като небесното събитие се случва на лятното слънцестоене, когато слънцето е в най-високата си точка за годината, луната също ще "изглежда по-голяма от всякога“.

"Тъй като пълнолунието през юни 2024 г. се случва на слънцестоенето, в същия ден, когато слънцето е абсолютно най-високо в годината, пълнолунието на този месец на 21-ви е най-ниското пълнолуние, наистина, най-ниското, което сме виждали от години “, пише редакторът по астрономия на The Farmers Almanac Боб Берман, цитиран от vesti.bg. Тъй като луната е толкова ниско, ще изглежда по-голяма от всякога. 

Това се нарича "Лунна илюзия“. Зрителите на нощното небе трябва да гледат на югоизток, за да видят как пълната луна се издига над хоризонта - и там тя ще изглежда голяма и златиста. Докато основното събитие е в петък, луната ще изглежда почти пълна в четвъртък, според НАСА. Златният оттенък е, защото луната върви по ниска, плитка пътека през небето, но името произлиза от индианските племена "алгонкини".

Племената са живели в североизточния регион около 8000 години преди пристигането на английските заселници и са използвали пълнолунието през юни, за да разберат кога ягодите са узрели за прибиране на реколтата. 

И легендата гласи, че ако изядете ягода при пълнолуние през юни, тогава всяко желание, което желаете, ще се сбъдне. Древните европейци наричали луната "медовина" или "медена луна". Медовината е напитка, създадена чрез ферментация на мед, смесен с вода и понякога плодове, подправки, зърна или хмел. В някои страни медовината се нарича още медено вино. 

Някои писания предполагат, че времето около края на юни е било времето, когато медът е бил готов за прибиране на реколтата, което е направило това "най-сладката“ Луна.  А думата "меден месец“ датира поне от 1500 г. в Европа. 

"Традицията първият месец на брака да се нарича "меден месец“ може да е свързана с това пълнолуние поради обичая да се женим през юни или защото "медената луна“ е "най-сладката“ луна в годината“, според Гордън Джонстън от НАСА.

"Изглежда няма достатъчно доказателства в подкрепа на теория от 19-ти век, че думата е навлязла в английския от обичая да се подарява медовина на младоженците за първия им месец от брака“. За будистите, особено в Шри Ланка, това пълнолуние е Посон Поя, което бележи въвеждането на будизма през 236 г. пр.н.е.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).