Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любима подправка през есента носи големи ползи за здравето ни
Автор: Екип Varna24.bg 20:41 / 28.10.2024Коментари (0)328
©
Тиквената подправка се състои от смес от подправки, която обикновено включва канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче и бахар. Този обичан сезонен аромат си проправи път в много есенни рецепти – от лате до пайове. Тиквената подправка също предлага набор от ползи за здравето, които я правят нещо повече от просто сезонно удоволствие. 

Тази затопляща смес от подправки осигурява редица предимства за нашето благосъстояние. От способността си да поддържа здравето на храносмилането до богатия си на антиоксиданти състав, тиквената подправка е нещо повече от вкус.

1. Високо съдържание на антиоксиданти

Подправките, включително тези, използвани в тиквените подправки, предлагат набор от антиоксиданти . Антиоксидантите са естествени съединения, открити в растителни храни като подправки, билки, плодове и зеленчуци . Трябва да се отбележи, че антиоксидантната активност в билките и подправките е десет пъти по-висока от тази на плодовете и зеленчуците, според изследване, пише Health.

Антиоксидантите действат като защитен щит както за растението, така и за хората, които ги консумират в храни и напитки. Те помагат на тялото да намали оксидативния стрес, който идва от високите нива на свободни радикали. Свободните радикали са вредни молекули, които идват от негативни фактори като UV лъчи, замърсяване и психо-емоционален стрес .

Изследванията показват, че хроничният оксидативен стрес може да допринесе за различни заболявания, включително рак и сърдечни заболявания , като същевременно ускорява ефектите от стареенето. Интересното е, че подправките не само подобряват вкуса, аромата и цвета на храните и напитките, но когато са включени в богата на хранителни вещества диета, те също имат потенциала да предпазват от болести, благодарение на забележителното си съдържание на антиоксиданти.1

2. Може да помогне за намаляване на възпалението

Възпалението е естествената реакция на тялото към вредни патогени и стимули. Острото възпаление е краткотраен отговор. Ако продължава, преминава в хронично възпаление. Хроничното възпаление е свързано с развитието на множество хронични заболявания, включително артрит , рак, сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и невродегенеративни разстройства.2

Подправките, използвани в подправката за тиква, притежават противовъзпалителни свойства, а именно джинджифил, карамфил и канела, според изследване.

Например, съединения като 6-гингерол, евгенол и цинамалдехид, открити съответно в джинджифила, карамфила и канелата, са изследвани при различни състояния, свързани с възпаление. Изглежда, че тези съединения забавят специфични възпалителни реакции. Въпреки това е важно да се отбележи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно механизмите зад тези ефекти и да се оценят техните пълни ползи.

3. Може да помогне за балансиране на кръвната захар

Има около 80 подправки, които съдържат полифеноли - съединения, открити в растителните храни, които показват благоприятни ефекти върху здравето, включително потенциала за балансиране на кръвната захар . Канела, джинджифил и карамфил са сред подправките, оценени за потенциалната им употреба при управление на диабет.

Канелата, например, съдържа специален фактор, който може да помогне за подобряване на функцията на островчетата - части от панкреаса, които произвеждат инсулин и други хормони, които регулират кръвната захар. Доказано е, че канелата в различните й форми понижава кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят механизмите, свързани с антидиабетните свойства на канелата.3

Въпреки това здравни организации като Американската диабетна асоциация и Академията по хранене и диететика признават подправки като канела, индийско орехче и карамфил, между другото, като ароматни алтернативи за подправяне на храни вместо сладки подправки.45

4. Може да помогне за защита на сърцето ви

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) включват състояния като инсулт и коронарна артериална болест . Това е водещата причина за смърт в световен мащаб. Характеризира се с атеросклероза - натрупване на мазнини и хронично възпаление в съдовата стена. Атеросклерозата започва, когато клетките, облицоващи артерията, са повредени и окисленият LDL или "лошият холестерол “ се придържа към вътрешната стена на артерията.6

Изследователите са забелязали, че ССЗ изглежда е по-малко разпространено в региони по света, които използват повече подправки в готвенето си. Вероятно има много фактори, които допринасят за това. Въпреки това, новопоявилите се изследвания намекват за възможността някои подправки да предложат кардиопротективни ползи благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Проучванията показват, че съединенията в подправки като канела и джинджифил могат потенциално да инхибират атеросклерозата и да се справят с нередностите в кръвните липиди. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези открития.

5. Може да подобри храносмилателната ви система

Подправките в тиквената подправка имат богата история в традиционната медицина за справяне със стомашно-чревни проблеми. Сред тях бахарът и карамфилът са били използвани като древни лекарства за лошо храносмилане .78

Освен това джинджифилът е бил фокусна точка на клиничните изследвания, особено при лечението на гадене и повръщане. Проучванията показват неговата потенциална ефективност при облекчаване на леко гадене и повръщане, свързани с бременността .

Съставки за тиквена подправка

Подправката за тиква е смес от подправки, която обикновено включва канела , карамфил, джинджифил , индийско орехче и бахар. 

Канелата идва от кората на различни видове канелени дървета. Неговите листа, цветове, плодове и корени се използват в кулинарията и традиционната медицина по целия свят. Цейлонската канела и канелата касия, култивирани съответно от Шри Ланка и Югоизточна Азия, са два от най-популярните видове канела.10

Карамфилът е изсушени цветни пъпки, събрани от карамфилово дърво, местно за Индонезия. Това е универсална подправка, използвана както в китайската, така и в аюрведическата медицина .

Джинджифилът идва от коренището, подземното стъбло на растението джинджифил, характеризиращо се със своето листно стъбло и жълто-зелени цветя. Тази универсална подправка има богата история на медицинска употреба, обхващаща хиляди години в Китай, Индия и Япония.9

Индийското орехче идва от семената на дървото Myristica fragrans , голямо вечнозелено растение, което произхожда от Индонезия и се използва в аюрведическата медицина.

Бахарът е изсушени неузрели плодове, събрани от карибското тропическо дърво Pimenta dioica , първоначално произхождащо от Ямайка. Подобно на другите подправки, обсъждани тук, бахарът може да се похвали с богата история на традиционно медицинско приложение в световен мащаб.8

Докато подправките имат дълга история на употреба в традиционната медицина, изследването на техните потенциални ползи за здравето в клинични условия е нова и развиваща се област. 

Хранителни факти

Тиквената подправка е нискокалорична, само с 5,81 калории в порция от 1 чаена лъжичка.12Това го прави отличен избор за добавяне на вкус към вашите храни и напитки, ако следите калорийния си прием.

Подправката от тиква съдържа малки количества от някои витамини и минерали. Въпреки това, 1 чаена лъжичка тиквена подправка осигурява около 12% от дневната стойност (DV) на манган, основен микроелемент. Манганът е от съществено значение за различни телесни функции, включително метаболизъм , борба с вредните молекули, изграждане на кости и подпомагане на репродукцията и имунната система. Той също така помага за съсирването на кръвта заедно с витамин К.

Рискове

Тиквената подправка обикновено е безопасна за консумация, когато се използва в умерени количества като подправка.

Важно е обаче да бъдете внимателни със специфични компоненти като джинджифил, които могат да доведат до странични ефекти като коремен дискомфорт, киселини и дразнене на устата и гърлото, когато се консумират в прекомерни количества.9

Освен това, консумацията на големи количества цейлонска канела по време на бременност може да представлява потенциален риск. Някои продукти от касия и канела съдържат високи нива на кумарин, вещество, което може да бъде вредно за черния дроб. Тези с чувствителност като чернодробно заболяване трябва да бъдат внимателни.

Винаги се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, ако не сте сигурни как дадена храна или съставка може да повлияе на вашето здраве. Не забравяйте, че храни, включително подправки, не трябва да се използват като заместител на медицинско лечение. 

Съвети за консумация на тиквена подправка

Подправката от тиква е не само възхитителна подправка за печени лакомства и лате, но и универсална добавка към различни рецепти. 

Подобрете сутрешната си рутина, като просто поръсите тиквена подправка във вашите овесени ядки, зърнени храни, кисело мляко, препечен хляб, палачинки или вафли.

Разбъркайте щипка във вашето кафе, чай или чаша мляко. 

Смесете тиквената подправка с мляко, плодове и ядки или семена, за да създадете вкусно и питателно смути. 

Поръсете тиквена подправка върху закуски като пуканки, гранола или ядки. 

За уникален привкус на салата като смесени зеленчуци с тиква и пекан, опитайте да смесите тиквена подправка със зехтин, оцет и малко мед за дресинг за салата, вдъхновен от есента.

Включването на тиквена подправка във вашата диета не само угажда на вкусовите ви рецептори в топлите и успокояващи аромати на есента, но също така предлага набор от потенциални ползи за здравето. От богатите на антиоксиданти компоненти до противовъзпалителните си свойства, подправката от тиква може да допринесе за цялостното благосъстояние. Независимо дали се поръсва в овесени ядки, смесва се в смутита или се добавя към пикантни ястия, тази ароматна смес от подправки има потенциала да подобри здравето ви и да подобри кулинарните ви изживявания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: