Любителски видеозапис показа падащия към Земята сателит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:21 / 24.09.2011
978
Падащият научноизследователски сателит на НАСА, който наближава Земята и трябваше да се разбие в нейната атмосфера в късните часове на 23 септември, бе уловен от френски астроном любител. Тиери Лего е използвал електронен телескоп, който следи различни обекти в небето, за да направи запис на летящия към Земята спътник. Видеото е заснето край северния френски град Дюнкерк.

Учените не могат да установят точното време и място на приземяването на тежащия 6 тона сателит заради непредсказуемите промени в дебелината и гъстотата на земната атмосфера, предизвикани от мощно слънчево изригване.

При навлизането си в атмосферата спътникът ще изгори частично и ще се разпадне на около стотина парчета, като 26 от тях ще паднат на земята, образувайки пътека от светлинни отломки, дълга 800 км. Рискът човек да бъде ударен от парче от сателита се изчислява на 1 към 3200.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).