Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Майстор превръща салатата в сладолед
Автор: Екип Varna24.bg 10:11 / 04.10.2008Коментари (0)1681
© Стандарт
"Мис Италия 2007" Антонела Карфи остана втрещена при скорошното си посещение във Варна, когато готвач взе салатата й и направи от нея сладолед. При това с отлични вкусови качества. Майсторът на тази реална фантазия е Стоян Кирин. Той е само на 26, но вече има зад гърба си 12 години стаж. В момента е главен готвач на грандхотел "Варна". А сега се готви и за най-голямото световно състезание на майсторите готвачи - олимпиадата за майсторите на черпака.
Тя ще е в Ерфурт, Германия, след месец. Съставът вече е избран, но тактиката на нашите тепърва ще бъде разнищвана за състезанието. Там българите ще се борят с още 75 държави.

Стоян е сред най-добрите у нас в бранша. В семейството му няма професионални готвачи, но още като малък му харесвала магията в кухнята и не пропускал да прави компания на баща си при рязането на салати и на майка си в готвенето. Завършил е в Брезово, но в момента е сред най-търсените ни специалисти.

Той също участва в състезания, но у нас повече е като жури. А за италианската миска Стоян приготви сладолед от салата капрезе. Той обяснява, че продуктите са натурални, а не се работи с есенции. Слага доматите, моцарелата, босилек, но ги комбинира по свой, оригинален начин. "В началото на много хора им изглеждаше странна тази комбинация, но после им харесваше. Обичам новостите. Хубаво е, че в Гранда мога да експериментирам и да предлагам различни неща. Искам чинията с ястието да изглежда красива като картина", възкликва маестрото.

Стоян разказва, че често гостите го изненадват. Някои от тях искат да им направи копие на поръчката, за да си го вземат за вкъщи. На една сватба пък булката се оказала супер инат и категорично отказала да разреже тортата, въпреки молбите на гостите. Тя казала, че не може да посегне с ножа на това красиво нещо и хората така и не хапнали от нея.

Стоян е много разпален за новата услуга на Гранда - кетеринг, като обяснява, че това не е просто разнасяне на ядене.

Там предлагат партита на всяко място - на плажа, на покрива, в зала, на стадион, и изобщо където му хрумне на клиента, дори ако иска и в подлез може да се получи купон. Хвали се, че имат мобилна кухня и хората могат да се чувстват еднакво добре дори на поляната в гората и да е като в луксозен ресторант. Стоян разказва, че вече имат няколко сватби на плажа и няколко нетрадиционни партита.

Най-често обаче се ползват от услугите влюбени двойки. Мъже искат да шашнат гаджетата си по различен начин, като задължително е да ги изненадат с романтична вечеря на свещи. Най-интересен бил един гост на хотела, който дошъл много притеснен и извадил 5000 лв. Казал, че това са всичките му пари, но иска за тях да му направят маса в хотелската стая, за да поиска ръката на любимата си в незабравима обстановка.

Самият готвач харесва да прави различни сосове, като често изненадва гостите с ястие, потънало в тъмносин сос или в жабешко зелено. Направо е импресионист. Първоначално се дивят на гледката, но остават доволни, като ги пробват. Според спеца визията привлича най-много, но ароматът е по-важен.

Новото предизвикателство за него са рибните специалитети. Това е най-скъпият продукт и най-трудно се прави. Той обяснява, че иска клиентите да не се мъчат с кости, а да хванат вилицата и да се нахранят.

Стоян пробва всичко, което се прави в кухнята, но не се притеснява, че ще надебелее, защото работата му е много динамична.

Признава, че също си мечтае за романтична свалка - на сал, където негови колеги са направили кетеринга. Шегува се, че може би покрай сала трябва да плуват много русалки и така да си избере най-красивата.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: