Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Максим Тихолов с разказ за Китай: Това е пикът на цивилизацията
Автор: ИА Фокус 22:32 / 22.06.2024Коментари (0)1163
©
Най-силно впечатление в Китай ми направи усещането за колективния дух на обществото. Там индивидът отива на заден план, напълно избледнява, а колективът е един организъм. Това каза инструкторът по личностно развитие Максим Тихолов в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

През 2018 г. той прекарва четири месеца в Китай по програма "Еразъм". Учи в китайския университет "Гуангдонг" в град Гуанджоу – третия от най-големите градове. "Преживяването беше изключително обогатяващо за мен. Имах шанса предишната година да замина за един семестър в Южна Корея. Любовта ми към хората и към мястото се беше развила и нямах търпение да кацна в Китай", сподели Максим Тихолов.

Не очаква, че културният шок, който ще срещне, ще бъде толкова голям. "Китай е типично източноазиатска култура и там разликите в поведението на социума, в светоусещането, в интеракциите с хората са драстично различни от това, на което сме свикнали", поясни той.

Гуанджоу е 12-милионен град, а чужденците там са между 15 и 25 хиляди. "Интересът към чужденците е огромен. Хората по улиците се обръщат, гледат те. Особено хора със светли очи предизвикват много голям интерес у тях", сподели той.

Описва китайците като много сърдечни, естествени и комуникативни. "За тях връзките помежду ни са най-важното нещо, това е най-важната ценност. По улиците младите винаги се съобразяват, винаги дават път на възрастните. Прави впечатление уважението, как се обръщат един към друг, как се изразяват, колко са внимателни и загрижени за другия човек", разказа Максим Тихолов.

Впечатлява се и от начина, по който китайците се отнасят към физическото здраве и активност. Здравето и физическото възпитание са издигнати в култ. "Един ден в училищата започва с доста сериозни тренировки. Цялото училище излиза на плаца и всички правят физзарядка 40 минути. По мегафони се дават инструкции за упражненията. Същото нещо видях и в университета. Студентите имат апликация, която следи да имат норматив за месеца от физически упражнения – бягане, гимнастика. Всички излизат на стадиона всеки ден и тренират. Ако не могат да си вземат точките от университета, не могат да продължат следващата година", обясни Тихолов.

Китайските мегаполиси по думите му са с космически мащаби. "Те са с петлентови булеварди, с най-различни железници. Транспортът в Китай е изключително добре организиран, толкова логично и интуитивно, че чужденците много лесно могат да се ориентират. Системата на метрото е изключително добре организирана и е огромна. Стигаш до много далечни краища на града, където изглежда все едно си в тотално различен град. Съвсем спокойно пътуваш до Хонконг, до Шънджън, до други големи търговски центрове", разказа Тихолов.

По думите му конкуренцията в Китай е огромна. "От най-ранна възраст, още в началното училище децата биват отделени от семействата си и живеят в общежития. Има изключително силна конкуренция между тях. Те ги точкуват от най-ранна възраст, за да се определи в коя гимназия, в кой университет след това, какъв тип работа, каква специалност", разказа Максим Тихолов.

Държавното управление по думите му е смесица между комунизъм и капитализъм. "Има всички блага на капиталистическия строй – съвременни коли, нови облекла, много високо качество стоки, лукс и изобилие".

Наблюдението над хората е навсякъде, но китайците го възприемат като естествена част от живота. Всички апликации в Китай са сведени до една и всеки човек има профил в мрежата WeChat. 'Там се вижда много ясно какъв е твоят живот, какво правиш. Вижда се и всяко разплащане, което правиш, защото то е свързано с банковата ти карта. Хората вече не носят портфейли, разплащат само с телефони от много време насам. Камерите и софтуерите разпознават всеки един гражданин навсякъде, къде се намира. Всичко се вижда и се знае кой къде е, какво прави и защо го прави", разказа Тихолов.

По думите му икономическият прогрес и инвестициите на китайската страна в бъдещето, в младите хора, в технологиите създават цялостното усещане, че Китай има изключителен прогрес. "Според мен това е пикът на цивилизацията", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: