Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската кухня 
Автор: Екип Varna24.bg 17:57 / 26.06.2024Коментари (0)669
© Личен архив
С навлизането на Интернет и другите дигитални платформи рецептите от Българската национална кухня на хартия изчезват. Реших, че някой трябва да положи усилия и да събере всичко написано през годините, в него се крие история, която бързо бива забравена и трябва да я възстановим, съхраним и да имаме бъдеще с нея. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" Марин Лесев, с водещ Ася Александрова.

Той търси кулинарни рецепти навсякъде, където могат да бъдат намерени готварски книги, по битаци, антиквариати, приятели, Интернет, всичко съдържащо български кулинарни рецепти. “Многообразието в рецептите е огромно, в тях присъстват най-скъпите съвременни продукти в книги от преди 100-.ина години - видове дивеч, видове риба, при зеленчуците многообразието е огромно, месата - агнешко, телешко, говеждо и всичко се е ползвало произведено в региона. Но са се ползвали и всякакъв вид подправки, меса, които не са били само от региона", сподели Марин Лесев.

Ние сме били кръстопът на подправките и в най-старите рецепти и книги присъстват подправки като шафран, трюфели, неща, който в съвремието се използват и тогава също се е използвали. За 30 години е събрал 10 000 български печатни издания с рецепти. През 20 и 30 г. на миналия век е било модерно да се публикуват кулинарни рубрики, а между страниците на изданията са слагали картончета с по 4 рецепти и от редакцията хората са си поръчвали специална кулинарна кутия, в която да ги събират. Най-старата такава кутия е от 1930 г. и е съдържала 620 рецепти събирани близо 20 години. В България са известни 2 такива кутии, едната от които е в Русенския музей, а другата при него. Няма любима рецепта, тъй като всяка една от тях впечатлява. "Кулинарните тефтери са част от колекцията ми, които смятам за най-ценното нещо, това са неща, които хората са записвали само и единствено след като са опитали и харесали това нещо. Около 100-ина тетрадки и тефтери съм събрал. Най-старите тетрадки са от 1900 г., интересни, красиво изписани с мастило и с перо. Шрифтовете са по-впечатляващи от рецептите, 70% от тях съдържат стария правопис до 1946 г. с ят и юс. Словоредът им е много интересен, изразявали са се колоритно. Някои от думите са странни,  преводът им е изчезнал, използвали са се и турцизми и думи от други езици. В някои тефтери са написани и имената на човекът, който ги е записал, като Мушанови, известна софийска фамилия, където са си записвали какво са яли, когато са били на гости в Балабанови, в испанската мисия, във френското посолство", подчерта Марин Лесев.

Блокиран е в някои фейсбук профили, тъй като задава неудобни въпроси, опонира на публикации в социалните мрежи и се възмущава от неистините, които чете, тъй като някой написва нещо, което няма нищо общо с кулинарната ни история. Възстановява традиционни рецепти като сиренето в стомна, розовият таратор. “Историята на тараторите е доста интересна, те са произлезли преди около 110 години от топеници за тиквички и други подобни. Тараторът, който ние познаваме датира от 30-40 години на миналия век. Сирене в стомна има на няколко места в света -  Армения, Грузия, Турция, Гърция, но те никога не могат да бъдат идентични. Сирената са едно от нещата, които са строго регионални, защото микроорганизмите, които живеят в тях са специфични само за тези региони. Както и зеленото сирене от Черни Вит. Цветан Димитров е единственият човек в света , който го прави, заради специфичния климат, който има в с. Черни Вит", каза още Марин Лесев.

През 20-те години на миналия век променят няколко закона за частната собственост, рекламата и има бум на периодичния печат, читатели пишат до вестника, пращат рецепти и те ги публикуват в книги. През 30-те години се появяват книги, в които има раздел “Стара българска кухня". В Славейковата кулинарна книга 80-90% от рецептите са чужда кухня. В заглавието на тази книга си пише “Според както ги правят в Цариград", това е първата българска книга, която съдържа рецепти на български език и всички я смятат за нещо изключително. Появяват се книги с реклама на предна и задна корица и то на марки, които съществуват и днес. Вътре в книгите на самите страници започват да публикуват реклами, на последните страници има само реклами. Имало е практика да наемат готвач, той издава книга и рекламира определен продукт. “Локализирал съм няколко периода, в които българинът се е обърнал и потърсил старата кухня, това са 20-30 години, след това 50-60 г. има период в който се опитват стари български ястия, края на 70-те години. През комунизма има цели комисии от 20-30 човека, които са събирали и описвали регионална българска кухня. И сега в момента пак сме в такъв период и всеки търси стари автентични рецепти, които да пресъздаде. На времето кулинари са обучавали готвачи в курсове по 3 месеца с по 50 човека. Било е престижно да имаш познания в кулинарията за домашно и професионално ползване", разказа Марин Лесев.

Колекционерът посещава изложби, организира витрини с кулинарни книги, ходи по фестивали. Целта му е да създаде един туристически интерактивен кулинарен център в който да бъде видяна цялата българска кулинарна история под формата на колекция. Търси помещение, в което да бъдат изложени 20-30 витрини, поне да бъде показана историята в различните периоди, защото тя в годините е доста различна. Притежава книги, в които се описва, че гълъбите и врабчетата са присъствали на нашата трапеза, както и супата от костенурка е била много популярно ястие в началото на миналия век. Имало е кръчми, които са били известни само с това ястие. Дивеч, който в момента не би могъл да бъде консумиран присъства в старите книги, защото е изчезнал като вид и през годините е забранен за консумация. “50-60 години е период в България, когато сме се опитвали да използваме делфините за храна на населението. Има книга издадена с рецепти за делфини и черноморска акула. Интересни и странни неща имаме през кулинарната си история, с които може би не се гордеем, но те все пак са история", заключи Марин Лесев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: