Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Маслините ви са твърде солени? Надупчете ги с вилица на 2-3 места, залейте ги с вряла вода и вижте какво ще се случи
Автор: Екип Varna24.bg 22:33 / 03.12.2024Коментари (0)586
©
Солта е неизменен продукт на нашата трапеза. На всяка трапеза непременно присъства солницата. Много от нас имат навика да посегнат към нея още преди да са опитали ястието. Както знаем обаче прекомерната употреба на сол води до редица проблеми и заболявания. Поради това трябва да ограничим приемът и от всеки един източник.

Препоръките за бедно на сол хранене имат слаби изгледи за успех, докато се отказваме само и единствено от "видимата" готварска сол. По този начин се пропуска най-важният източник - промишлено произведените и готовите хранителни продукти.

Всъщност само минимална част от консумираното количество готварска сол идва от солница, докато 80 % от дневно приеманата сол се намира "скрита" в готовите хранителни продукти.

Маслините са носители на големи количества сол. Те са част от групата на храните, съдържащи изключително голямо количество от подправката. А обезсоляването е лесен и практичен начин не само да не се отказваме от тях, а и заедно с това да не увеличим значително консумацията на сол. За обезсоляването на маслините има един универсален варианта.

За да не станат сухи обезсолените маслини, те се надупчват с вилица на 2-3 места. Слагат се в съд и се заливат с вряла вода. Оставят се да престоят една нощ и са готови.

Някои хора предпочитат след този процес да съхраняват маслините в буркан или съд с капаче, пълен с вода, в хладилника.

Ако маслините са с високо съдържание на натрий и са прекалено солени, след обезсоляването се заливат със зехтин или олио и така се съхраняват в хладилника.

Олиото и зехтина от маслините може да се използва многократно след това, за следващите дози. Освен това, мазнината се овкусява прекрасно от маслините и може да се използва за салати.

За доброто съхранение на маслините може да се приготви и марината, позволяваща тяхното консумиране в продължение на месеци.

Марината за маслини

Продукти: 1 буркан маслини (250 гр), 1 с.л сух босилек, 2 с.л ябълков оцет, 4 с.л зехтин.

След процеса на обезсоляване маслините се изцеждат от течността. В съда, в който ще се съхраняват, се изсипват последователно босилекът, оцетът и зехтинът. Капачката се поставя и се завинтва здраво.

Разклаща се енергично около 20 секунди, докато босилекът покрие всичко, а оцетът и зехтинът се смесят добре. Маслините се съхраняват в марината до пълно изяждане, пише gotvach.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
България в еврозоната
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: