ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Масло от въглероден диоксид? | ||||||
| ||||||
Като се изключи земеделието от уравнението, целта е да се намали количеството парникови емисии, произведени от селското стопанство, което представлява до 8.5% от глобалните емисии. "Процесът не отделя никакви парникови газове, не използва земеделска земя и е необходима по-малко от една хилядна от водата, отколкото традиционното земеделие", обяснява Гейтс в блог публикация за механизмът на действие. Един от най-новите продукти на Savor е маслото, което според Бил Гейтс има вкус точно като истинското. "Не можех да повярвам, че не ям истинско масло", добавя той. Мазнините са просто направени от различни вериги от въглеродни и водородни атоми. Възможно е да се получат тези химически градивни елементи от вода и въздух и след това да се използват биохимични процеси, за да се превърнат в мазнини, които са молекулярно идентични с тези, открити в животни и растения. Наред с модифицирането на мазнини като тези в месото, маслото и млякото, Savor също се стреми да се справи с проблема с палмовото масло, най-широко консумираната растителна мазнина в света, която има силно въздействие върху естествения свят. Заедно с учени от Калифорнийския университет в Ървайн, Orca Science публикува статия в списанието Nature Sustainability миналата година, обяснявайки тяхната визия за това колко диетични мазнини могат да бъдат изкуствено синтезирани. Те показват, че животинските мазнини, отгледани във ферми, създават около 1 до 3 грама въглероден диоксид на хиляда калории, докато могат да направят същото количество лабораторно отгледани мазнини с по-малко от грам еквивалентни емисии. "Мащабният синтез на годни за консумация молекули чрез химически и биологични средства без селскостопански суровини е много реална възможност. Такава "храна без ферма" би могла да избегне огромни количества емисии, водещи до затопляне на климата, като същевременно защити земи с биоразнообразие, които иначе биха могли да бъдат изчистени за ферми", каза в изявление Стивън Дейвис, водещ автор на изследването и професор по наука за земната система в Калифорнийския университет Irvine . "В какъвто и мащаб да е, синтезирането на храна ще облекчи конкуренцията между естествените екосистеми и селското стопанство, като по този начин ще се избегнат много екологични разходи за земеделие", допълва той, предава lifestyle.bg. Едно от най-големите предизвикателства е да се направи процеса рентабилен, като по този начин се намали потенциалната му цена и стане по-привлекателен за потребителите. Въпреки това, изследователите казват, че увеличаването на производството не би трябвало да бъде голям проблем на теория. "Красотата на мазнините е, че можем да ги синтезираме с процеси, които не включват биология. Всичко е химия и поради това можем да работим при по-високи налягания и температури, които позволяват отлична ефективност. Следователно можем да изградим големи реактори, за да направим това в големи мащаби", казва още професор Дейвис. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Променят кръстовището до този мол във Варна
16:40 / 20.11.2024
Светна най-голямата коледна къща във Варна
10:27 / 21.11.2024
Община Варна с важно съобщение за такса смет
16:26 / 20.11.2024
Важна дирекция в Община Варна с нов началник
14:09 / 20.11.2024
Главният архитект на Варна съобщи важни данни за строителството в града
08:21 / 21.11.2024
Вижте какво поставиха за нощна Варна
16:27 / 20.11.2024
Варненски специалист с важни съвети към семействата с мъжки рожби
16:12 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: