Мениджър не наема на работа хора, които не са издържали "теста с чаша кафе"
Когато става въпрос за интервю за работа, кандидатите се стремят да направят положително и трайно впечатление, за да увеличат шансовете си за заемане на длъжността. Но вместо да преглежда автобиографиите им или да ги оценява по предишния им опит, мениджър разкри, че използва прост "тест за чаша кафе", за да определи дали кандидатът е подходящ за работата.
Трент Инес твърди, че не би наел никого, който не е издържал "теста с чаша кафе", тъй като според него той показва повече за отношението на човека, отколкото който и да е въпрос на интервюто. Той толкова много разчитал на него, че автоматично поставял в черния списък на фирмата си всеки, който се провали на теста.
Трент, който преди това е работил в Xero Австралия, но е напуснал през септември 2021 г., споделя своя малък трик в бизнес подкаста The Venture с предприемача Ламброс Фотиос.
"Винаги ще ви заведа на разходка в някоя от нашите кухни и винаги ще си тръгнете oттам с питие".
"След това се връщаме обратно, провеждаме интервюто и едно от нещата, за които винаги следя в края е дали кандидатът иска да върне празната чаша обратно в кухнята. Можете да развиете умения, да придобиете знания и опит, но всичко наистина се свежда до отношението, а отношението, за което говорим много, е концепцията "измий си чашата за кафе".
Мениджърът твърди, че този трик работи и казва, че кухните в офиса им винаги са много чисти. Той добавя: "Ако някой ден влезете в офиса на Xero, ще видите, че кухните са почти винаги чисти и блестящи и това е много близко до концепцията за измиване на чашата с кафе. Всъщност става дума за това да се уверим, че те действително ще се впишат в културата на Xero и ще поемат всичко, което трябва да правят", пише bTV.