Методът с буркана е най-бърз и ефективен, ако искаме да обелим много скилидки чесън наведнъж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:31 / 20.12.2024
474
Чесънът - толкова уважаван по нашите ширини (а и не само), най-вече заради полезните си качества и способността да придава аромат и по-лютив вкус на ястията, които приготвяме. За да се получат те по възможно най-добрия начин е препоръчително да заложим на цели скилидки вместо на млян чесън.

Но обелването на скилидките може и да ни се струва като много досадна и понякога по-трудна от необходимото задача. За щастие има лесни начини да ги обелим, така че хем да си спестим усилия, хем и време. Ето пет лесни и хитри начина, с които бързо да обелим чесъна.

Предварителна подготовка

Преди да преминем към който и да е от методите, не би било излишно предварително да отстраним най-външните слоеве на главата чесън, както и горната ѝ част.

С разклащане в буркан

Ако искаме да обелим много скилидки наведнъж, методът с буркана е най-бърз и ефективен. Освен това е особено полезен, ако чесънът е по-сух. Трябва ни единствено буркан, в който слагаме цялата глава чесън. Затваряме капака и разклащаме буркана, докато скилидките се отделят. После ги изваждаме, отстраняваме най-външните им обелки и ги връщаме отново в буркана за ново разклащане, докато всички обелки се отделят от скилидките.

С притискане с нож

В случай че ни трябват по-малко скилидки, може да заложим на метода с притискането. Поставяме една скилидка върху дъска за рязане и я притискаме с плоската страна на ножа. Целта е да се смачка леко, за да се отделят по-лесно обелките.

В микровълнова за няколко секунди

С най-малко усилия може да обелим чесън просто като го загреем в микровълнова фурна за 10 до 20 секунди. След като го извадим, обелките ще се махнат по-лесно. Добре е да имаме предвид, че за този метод трябва предварително да отрежем горната част на главата чесън и да я използваме непосредствено след изваждането от уреда, за да не започне да се окислява на стайната температура, lifestyle.bg.

С накисване в топла вода

Друг начин, който третира чесъна с по-висока температура, е накисването. За целта в купа поставяме скилидките и ги заливаме с гореща вода. Оставяме ги да се накиснат за една минута, след което може да ги извадим и обелим с лекота. Единственото, с което трябва да се съобразим при този метод, е водата да не е твърде гореща. В противен случай чесънът може да се сготви леко и да промени вкуса или текстурата си.

С преса за чесън

Разбира се, кухненските инструменти са създадени, за да улеснят работата ни в кухнята, но не всеки разполага с пълно оборудване. Ако все пак имаме преса за чесън у дома, тя е идеален вариант бързо да се сдобием с наситнен чесън. Можем да поставим скилидката и необелена, а след като натиснем дръжката на пресата, обелката ще остане вътре. Недостатъкът на този метод е, че често в пресата остава наситнен чесън и може да бъде трудно да се почисти, пише сайтът на Martha Stewart.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
През 2025 г. местим стрелките с един час напред в последния възмо...
Глоговски: Само споменът остана за държавата, която някога накара...
Професионален готвач: С помощта на храната ние можем да отидем на...
Тази практика се ползва от години, ето как да се подготвите за не...
Бъбречните заболявания често остават недиагностицирани навреме
Проф. Рачев: Да, ще има сняг за Коледа!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).