Международен актьорски екип изнася 57-часов пърформънс във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:51 / 07.06.2008
856
До полунощ ще продължи 57- часовият пърформънс "Черноморски оракул" в рамките на форума Seas Costal. Нестандартното представление продължава вече втори ден във варненското читалище "Възраждане". Пърформънсът, както е модерно да се наричат в последно време някои новаторски търсения в изкуството, е по-скоро едно връщане към зората на класическия театър с предварително подбрани персонажи, чиито действия обаче са в голяма степен непредсказуеми.

"Черноморски оракул" е посветен на магьосницата Марта, живяла преди години в района на Черноморското крайбрежие. Носещ донякъде мистичен характер, спектакълът дава възможност и на зрителите да станат съпричастни с играта на актьорите. Те трябва да спазват обаче предварително уточнен етикет. Действието се води от три главни персонажа - Богинята, Господарят и Господарката. В отделните турове или епизоди те определят преките участници в действието, техните роли, както и конкретните правила, които трябва да съблюдават. Едно от нещата, които силно напомнят на представленията на пътуващите средновековни трупи, е фактът, че една от главните женски роли, тази на Господарката, се изпълнява от мъж. Той, като и останалите два постоянни персонажа, са обслужвани от така наречени слуги - актьори, които влизат в различни роли.

Спектакълът носи преди всичко характер на игра, подобна на тази в казино, защото в нея има залагания. Онзи, който е дал своя глас в подкрепа на загубил в даден тур от представлението, не получава обратно залога си. Представлението - игра, наречено "Черната Марта", поднася още доста изненади, които започват още на входа на читалището с дървена порта, на която е закачена полуизсушена черноморска риба.

Екипът на "Черноморски оракул" е международен. В него участват българи, руснаци, датчани, американци, поляци и испанци.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ето какъв празник е днес!
Какво време ни очаква днес?
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, бълг...
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Скритите опасности, които асистиращите системи крият
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).