Много влюбени, които по ред причини не могат да са заедно, ходят на това място

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:45 / 27.10.2023
952
Кварцовото скално образувание "Халката" е типичен представител на интересните и красиви скални форми в природен парк "Сините камъни". Резултат е от рушителното действие на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. 

Халката е един от символите на Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с предания за магическата й сила, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта.

Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може спокойно да мине през отвора й с височна 2 метра.

Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот.

Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отора на пръстена.

Фолкорът предупреждава и за друго опасно поверие - ако сам човек премине през пръстена от север на юг и не се върне обратно, магия ще промени пола или образа му.

До скалното образувание "Халката" се стига сравнително лесно - за околко половин час пеша от долната спирка на лифта, плавно изкачване през рехавата гора край потока. След около 20мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).