Монумент на петела бе открит в Голица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:41 / 02.02.2010
912
80-сантиметрова скулптура на петел е най-новия монумент във Варненска област. Тя бе открита днес - 2 февруари в с. Голица, община Долни чифлик. Причината е, че населеното място е едно от малкото у нас, в които все още се почита стария български обичай - Петльовден. Монументът, чийто постамент е от камъни и е висок 1,5 метра, е символ на мъжките рожби, обясни инициаторът - Росен Марков. Скулптурата е дело на Йордан Кръстев, а камъните, донесени от близката река, са редени лично от главния архитект на община Долни чифлик Живко Железов. Монументът бе вдигнат за месец и половина. Той бе открит днес лично от кметът на общината Борислав Натов и варненския и великопреславски митрополит д-р Кирил.

Село Голица, както и съседните Солник, Бърдарево и Кривини, е едно от малкото населени места у нас, в които жителите стриктно спазват Петльовден. Още в ранни зори жените стават и започват приготовления за празника. Кулминацията е ритуалното отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома. Това е останало от Османско робство, когато с цел да спасят мъжките си рожби от жестокия кръвен данък, жените са напръсквали с петльова кръв дома, така че еничарите да си мислят, че от там са минали техни събратя.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Днес е подходящ ден да изхвърлите ненужното от дома ви
Денят за всеки според зодията
Родни звезди пропищяха от измама в социалните мрежи
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).