Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мощна лечебна билка: Често е смятана за досаден плевел, но ползите от приема й са огромни
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 31.10.2023Коментари (2)813
©
Копривата, която често е пренебрегвана и смятана за досаден плевел, всъщност притежава мощна хранителна стойност. Научното ѝ наименование е urtica dioica. И тя е пълна с важни витамини и минерали, като витамини А, С, D, Е и К, аминокиселини и антиоксиданти. Но това не е всичко. Изследвания откриват, че има многобройни от приема на коприва ползи, тъй като тя има антиоксидантни, антимикробни, противоязвени, стягащи и аналгетични свойства, което я прави мощно лечебно растение.

Листата на копривата са мощна лечебна билка, която от векове се използва за лечение на различни заболявания. Смята се, че тази билка е естествен диуретик, който помага за изхвърлянето на токсините и излишните течности от организма и e мощен тоник, който помага за съживяване и енергизиране на организма след дългата зима.

Листата на копривата са хранителна сила! Това малко, невзрачно растение се използва от векове за лечение на различни заболявания, а напоследък стана изключително популярно като билка, която укрепва здравето. Растението съдържа широк набор от витамини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за организма. Листата на копривата са богати на витамини А, С и К, както и на фолиева киселина, калций, магнезий, желязо и цинк. Съдържа и множество фитохимикали, включително флавоноиди, каротеноиди и полифеноли, които имат противовъзпалителни, антимикробни и противоракови свойства.

Многобройните от коприва ползи не спират до тук, тя съдържа големи количества желязо и витамин С. Те подобряват усвояването на желязото от организма, което помага за облекчаването на анемия и умора . Тази билка също така съдържа значително количество калий. Минерал, който намалява напрежението в артериите и кръвоносните съдове, като по този начин намалява риска от инфаркти и инсулти.

Един от многото на коприва ползи е, че тя съдържа набор от биологично активни съединения, включително флавоноиди и други антиоксиданти, за които е установено, че имат положителен ефект върху здравето на костите. Доказано е, че копривата намалява нивата на определени възпалителни маркери, които са свързани с намаляване на костната маса. Освен това копривата съдържа набор от минерали, като калций, магнезий и цинк, които са важни за здравите кости.

Противовъзпалителното и минерално съдържание на копривата предполага, че може потенциално да помогне за намаляване на риска от остеопороза. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, първоначалните резултати показват, че копривата може да бъде ефективен и естествен начин за подобряване на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза.

Известно е, че приемането на коприва помага за намаляване на реакцията на тялото към алергени чрез свързване с хистаминовите рецептори на тялото. Може да се използва за предотвратяване на ринит или възпаление на лигавицата на носа. Копривата помага дори и на хора, страдащи от астма.

Качествата на копривата отдавна се използват като билково лекарство за различни заболявания, включително алергии. Скорошни изследвания установяват, че коприва има доста благоприятни ползи върху сезонните алергии. Проучвания показват, че копривата може да намали симптомите на сенна хрема, като кихане, хрема и сърбящи очи.

Растението съдържа съединения, които имат противовъзпалителни и хистамин-блокиращи свойства. Хистаминът – химикал, отделян от тялото по време на алергична реакция, е отговорен за много от неприятните симптоми на алергиите. Блокирайки освобождаването на хистамин, копривата може да намали симптомите на алергии.

В допълнение към хистамин-блокиращия ефект, копривата съдържа и съединения, които действат като антиоксиданти. Тези съединения помагат за засилване на имунната система и намаляване на възпалението. Този имуностимулиращ ефект може да помогне за намаляване на тежестта на алергичните реакции.

Копривата може да има положителен ефект върху простатата и може да помогне за предотвратяване на доброкачествена простатна хиперплазия. Тази билка ограничава и регулира количеството тестостерон , произведен от тялото. Обикновено се използва в комбинация с други билки. Лечебните свойства на корена на растението се използват предимно при проблеми с пикочните пътища. Тъй като е диуретик, той помага за регулиране на потока на урината, пише zdravital.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.11.2023 г.
0
 
 
Копривата е моят най-любим листен зеленчук . Прекрасна храна сготвена с ориз. Няма нищо по-вкусно от коприва с ориз.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: