Мощна магнитна буря от четвърто ниво удари Земята, ето какво да очакваме

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 13.08.2024
4812
Силна магнитна буря връхлетя Земята.

Може да доведе до поява на северно сияние в небето на юг. Според специализирания център към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) в понеделник от 15:00 ч. по Гринуич са наблюдавани условия за геомагнитна буря от четвърто ниво, предаде Bulgaria ON AIR.

"Силната геомагнитна буря включва възможността да се наблюдава слабо полярно сияние чак до Алабама и Северна Калифорния", се казва в изявлението на NOAA.

Новата слънчева буря е причинена от изхвърляне на коронална маса (CME), което представлява експлозия на частици, напускащи Слънцето. Когато тези частици пристигнат на Земята, те нарушават нейното магнитно поле.

Слънчевите или геомагнитните бури могат да предизвикат нежелани ефекти - да влошат високочестотните комуникации, да нарушат работата на спътниците и да предизвикат претоварване на електрическата мрежа. Операторите на чувствителна инфраструктура са уведомени да въведат мерки за ограничаване на тези ефекти, заявиха от НОАА.

През май планетата преживя най-мощните геомагнитни бури, регистрирани от 20 години насам. Те предизвикаха полярни сияния, които озариха нощното небе в САЩ, Европа и Австралия, на много по-ниски географски ширини от обичайното, предаде БГНЕС. Този тип събития се увеличиха напоследък, тъй като в момента Слънцето е близо до пика на активността си, според 11-годишния си цикъл.

Виж коментарите (0)

Още по темата (619):
17.09.2024 Може отново да сме свидетели на това
17.09.2024 Експерт: Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разбиха, ще виждаме все по-често такива жестоки бури 
17.09.2024 Експерт: Последното земетресение във Вранча е най-силното за региона за 2024
г.
17.09.2024 Връхлита ни мощна магнитна буря
16.09.2024 Полша обяви бедствено положение, още една язовирна стена се скъса
16.09.2024 Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното земетресение в Румъния
Още новини от Любопитни новини:
Експерт: Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разб...
Слънце, но без пясък? Как бреговата ерозия накара плажовете на Ис...
Певицатa Джина Стоева призна къде обича да почива лятото, до Варн...
Косъма: Не се припознах в концепцията на новия сезон на "Под прик...
Нетипични признаци на опасна болест
Експерт: Последното земетресение във Вранча е най-силното за реги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).