Може да не ви се вярва, но: Яйцата по панагюрски не са от Панагюрище
Ако кажете на някой жител на Болоня, че любимото му рагу Болонезе може и да не е от този регион, като нищо ще последва люта разпра.
В България обаче витае обратният феномен - жители на дадена област с искрено изумление се чудят защо определени рецепти са кръстени на техния район на България.
Често произходът на ястия, които имаме не само за български, но и характерни за и възникнали в определен регион, всъщност е мъгляв и трудно бива проследяван назад в историята.
Най-ярък е примерът с яйцата по панагюрски, които не произлизат от Панагюрище.
По-старите панагюрци още гледат накриво, когато някой си поръча това ястие и очаква забулени яйца в сос от кисело мляко. Киселото мляко не е било по рафтовете на най-близкия магазин, че да се изразходва щедро за сосове.
Рецептата за яйца в кисело мляко и запържен червен пипер в олио е турска и, разбира се, с лекота е прескочила в България, където се харесва и приготвя и до днес, пише webcafe.bg.
Панагюрците имат собствена рецепта за забулени яйца, която е доста по-пестелива. За нея яйцата се забулват във вряща подсолена вода с оцет, след което се сервират върху малко натрошено сирене и малко от водата от варенето.
Подправят се с чесън, още малко сол и пипер и се заливат със запръжка от масло и червен пипер.
Полагат се най-много по две яйца на порция и количествата сирене и масло са наистина скромни, ако искаме ястието да е автентично.