Може да си похапвате без да ви е гузно: Междинните хранения балансират нивата ни на захар и ни предпазват от енергийни спадове през целия ден
8Полезните похапвания ни помагат да не стигнем гладни за основните хранения. Когато гладуваме, ние сме склонни да ядем по-бързо и по-голямо количество храна и следователно може да стигнем до желаната степен на ситост.
Защо междините хранения са полезни
Междинните закуски ни помагат да поддържаме балансирани нива на захар през целия ден и ни предпазват от енергийни спадове. По този начин те ни помагат да поддържаме концентрация и бдителност през целия ден.
Когато знаем, че след около 3-4 часа ще хапнем още една лека храна, ще се погрижим да завършим основните хранения с леко засищане. По този начин избягваме да ядем големи и ненужни количества, които ще ни доведат до усещане за ситост и тежест и обикновено водят до затлъстяване.
Закуските ни помагат да се храним, като слушаме тялото си и според чувството за глад и ситост, пише gotvach.bg. Храненето, адаптирано към чувството на глад и ситост, предотвратява натрупването на излишък в мастната тъкан и по този начин помага за поддържане на теглото и дори за отслабване.
Примери за качествени междинни хранения
– Кисело мляко 1, 5% + 4 супени лъжици фибри 1 нарязан плод;
– 1 плод + 6 бадема или 6 половинки сурови орехи;
– Лек хлебен сандвич със сирене/яйце/авокадо/тахан/риба тон;
– 2 зеленчука с извара или бяло сирене 5%;
– Филийка пълнозърнест хляб с тахан/авокадо/сирене за намазване.
Когато избирате храни за лека закуска, трябва да дадете предпочитание на храни, които съдържат много витамини и микроелементи. Най-доброто решение би било:
– Плодове – ябълки, банани, цитрусови плодове;
– Ферментирали млечни продукти – кефир, нискомаслено извара;
– Ядки – лешници, орехи, шамфъстък;
– Сушени плодове – сини сливи, стафиди, захаросани плодове;
– Зеленчуци – краставици, моркови и всякакви други предпочитания използвани за приготвяне на салати.
Важно е да знаем, че междинните хранения предотвратяват стресови ситуации, които насърчават секрецията на хормона кортизол и по този начин предотвратяват ненужното разграждане на мускулите по време на дълги интервали на гладуване.