Музеят е едно от най-добрите средства за възпитание

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:22 / 07.08.2008
751
- Г-жо Кръстева, през тази година Военноморският музей отбелязва 125 години от създаването си и 85 години от откриването на първата експозиция. Разкажете малко повече за създаването на музея.
- Музеят е създаден преди 125 години в Русе, където е и началото на българските Военноморски сили. Инициативата за музейната сбирка е на руските офицери, които служат в Дунавската флотилия, базирана в Русе. През 1883 година командирът на флотилията отправя рапорт, с който търси легитимиране от по-висша инстанция на вече започналото събиране на старини или както казва той вече има „зачатък" на музей. В същия рапорт става дума и за библиотеката към Дунавската флотилия. На практика, за да бъде създаден един музей той трябва да стъпи на събрани старини. В началото са събирани образци от военноморска техника, въоръжение. Има запазени лични вещи и оръжие от тези период. Първият уредник е инженер-механикът Павел Кузмински. Поставянето на основите позволява в края на Първата световна война да се помисли за създаването наедна експозиция, която да бъде достъпна за обществото. Това става във Варна, където са на лице необходимите предпоставки, организация и хора, които са възприели идеята, че морската история трябва да получи подобаващо развитие. Този период съвпада с времето, когато в резултат на Първата световна война и Ньойския мирен договор е забранен българският Военноморски флот. Тогава организацията Български народен морски сговор и нейното особено дейно ръководство започват да прилагат в най-различни форми възпитанието на обществото в уважение към ценностите на морската култура. Музеят е едно от най-добрите средства за това.

- С колко експоната разполага в момента Военноморският музей?
- Експонатите, които са изложени в последната експозиция, са около 1200. Във фондовете си музеят разполага с над 100 000 отделни предмети. Има колекции и образци от въоръжение, униформи, много лични вещи, документи, които помагат на изследователите. Имаме и богат снимков материал от оригинални картички и снимки.

- Според Вас, кой е най-ценният експонат?
- Много е трудно да се отговори на този въпрос. Експонатът, който все още предизвиква любопитство, е корабът-музей "Дръзки". Вероятно поради факта, че е достъпен, че е съхранен като единствен образец в света от този клас кораби. Той е вече на 100 години. Пристига в България през 1907 година. Следващата година, точно преди 100 години, е зачислен в списъците на Военноморския флот. Всъщност не само той, а всичките шест торпедоносеца, които са доставени в България.

- Какво е отношението на общината към музея, който както знаем е подчинен на Министерството на отбраната?
- По-принцип е положително. Общината ни помага много в областта на инфраструктурата. Тя осигури средства за завършването на ефектното осветление на експонатите в парка. Преди няколко години бе изградено осветление на "Дръзки", торпедния катер, сега експонатите в парка също са осветени.

Помощта, която ни оказва общината, е едно добро начало, от гледна точка на това, че няма много големи традиции тя да се обвързва с проблемите на Военноморския музей. Последните години има разбиране за това, че проблемите на музея се превръщат в такива на Варна като една туристическа дестинация. Най-добрият начин е да се търси взаимната полза.

- Радва ли се все още музеят на засилен интерес от варненци и гостите на града?
- През годините посещаемостта варира много. Особено силна посещаемост отчитаме от 50-те до 90-те години. През този период има по 100 000 -150 000 души посещаемост годишно. През 1985-1986 година се говори, че е достигната 200 000-250 000 души посещаемост. През последните години посетителите намаляват. Причините са много. Една от тях е намаляването на щата. Няма човек, който да може да обслужи посетителите на кораб-музей "Дръзки". Той се отваря за посетители епизодично. Нямаме възможност да поддържаме пълно седмично обслужване на експозицията. Освен това се промени и туризмът. Преди години страната ни масово се посещаваше от туристи от социалистическите страни, сега нещата не стоят така. През последните две-три години се наблюдава едно възраждане на интереса към културно-историческите маршрути. Ние се стремим с една нова обновена експозиция и с подходяща кампания да привлечем отново посетителите.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, бълг...
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Скритите опасности, които асистиращите системи крият
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).