НАСА с интересно откритие на Луната: Не сме очаквали това!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:17
268
Големи количества от лед бяха открити на Луната от НАСА. Инструмент на апаратa на космическата агенция Lunar Reconnaissance Orbiter откри леда, вграден в лунната повърхност.

"Новите открития от апарата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter разкриват, че лунните залежи от лед са по-широко разпространени, отколкото смятахме, дори отвъд сенчестите райони на южния полюс! Тези ледени залежи могат да съдържат жизненоважни ресурси за бъдещите изследователи, включително вода за радиационна защита, въздух, енергия и дори ракетно гориво!", съобщава Ники Фокс, който оглавява Дирекцията за научни мисии на НАСА, цитиран от Bulgaria ON AIR.

При предишни лунни проучвания е открит лед, запазен в дълбоко студени кратери в южния полюс на Луната или в близост до него - подходящо наречените "постоянно затънтени региони" или PSRs. Това е основната причина, поради която завръщането на НАСА на Луната, наречено програма "Артемида", ще кацне в близост до тези кратери. Това ново изследване, публикувано в рецензираното списание Planetary Science Journal, откри значителен лед в по-отдалечени кратери.

"Откриваме, че има широко разпространени доказателства за наличие на воден лед в рамките на PSR извън южния полюс, към поне 77 градуса южна ширина", казa изследователят от НАСА и ръководител на изследването Тимъти П. Маккланахан.

На карта са показани и местата на трайно засенчените области в южния полюс до 80 градуса южна ширина (буквалният южен полюс, разположен в ръба на кратера Шакълтън, е на 90 градуса южна ширина).

Голяма част от ледовете тук и отвъд вероятно се намират в кратери със студени температури под -198°C. Някои от тези затънтени кратери не са виждали слънчева светлина в продължение на милиарди години.

"За всеки квадратен метър от повърхността с открит лед "би трябвало да има поне още 5 кварца (около 5 литра) лед в горната част на повърхността от 3,3 фута (1 метър) в сравнение с околните среди", каза Маккланахан.

Неутронният детектор за изследване на Луната или LEND на сателита на НАСА локализира леда, като сочи къде на повърхността или в близост до нея има джобове със замразен водород.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Виктор Стоянов вече не е ерген?
Най-модерният цвят тази есен!
Скарлет Йохансон с ценен съвет за красота
Какво да правим, ако температурата ни е 35,5 градуса
Можете да хванете страшно много болести от фитнеса
Най-известното българско милионерско семейство се скара, всички р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).