На какво да не трябва да слагаме мащерка
Мащерката е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни, разпространено в страните от Южна Европа. Расте по сухи, тревисти и каменливи места от низините до високопланинския пояс. В България се култивира в по-топлите региони на страната.
Мащерката намира широко приложения както за лечение, така и в кулинарията. Използва се в прясно и изсушено състояние. Има силен, специфичен аромат, който се запазва и при сушенето.
Като лечебна билка мащерката се използва като отхрачващо средство, което стимулира отделяне на секреции от дихателните пътища и жлъчката. Притежава антимикробно действие. Чай от мащерка помага при болки в стомаха, проблеми в храносмилането, възпаление на устната кухина. Може да се прилага и външно като дезинфекционно средство, за компреси, ароматизиране на вани и др.
В кои ястия да слагаме мащерка
* Месо и риба
Мащерката е чудесна за приготвяне на различни месни и рибни ястия. Клонки от мащерка се използват и при печене на дивеч. Сухата мащерка се използва за триене или поръсване на месо и риба преди топлинна обработка. Може да се добави към мляно месо за кюфтета и колбаси.
* Зеленчукови ястия и гъби
Може да добавите мащерка при приготвяне на картофи, зеле и други зеленчуци. Много видове гъби също чудесно се съчетават с мащерка.
* консервирани зеленчуци
* омлети
* някои сирена
Мащерката е практически универсален подправка, която може да придаде на ястието необичаен пикантен вкус. Но е необходимо да я използвате умерено, защото ако добавите твърде много от подправката, храната ще стане твърде горчива. Въпреки че мащерката е универсална подправка, в някои случаи не е подходяща за използване.
В кои ястия не е препоръчително да се слага мащерка?
1. Десерти
Мащерката има силен вкус, който не се съчетава добре с десерти като торти, сладкиши, кремове или пудинги, които имат сладък и нежен вкус. Може да добави към тях нежелан пикантен или земен вкус.
2. Ястия с много деликатен вкус
Някои видове риба (бяла риба) може да бъдат “покрити" от интензивния аромат на мащерката, затова избягвайте да я използвате.
3. Млечни продукти със сладък вкус
Кремообразни сосове, пудинги или сладки млечни десерти не се комбинират добре с мащерка.
4. Много пикантни ястия
В пикантни ястия с преобладаващи екзотични подправки или люти ястия мащерката може да не се впише добре и да се изгуби сред другите подправки.
5. Салати с пресни и сладки съставки
В салати с много пресни или плодови компоненти, мащерката може да бъде прекалено силна и да доминира над нежните и деликатни вкусове, пише Actualno.com.
6. Ястия с доминиращи азиатски подправки
Ястия с къри, соев сос, джинджифил или други силни азиатски подправки, може да не се комбинират добре с мащерка, защото ароматът й не се вписва в тези вкусови профили.