ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На какво да не трябва да слагаме мащерка | ||||||
| ||||||
Мащерката намира широко приложения както за лечение, така и в кулинарията. Използва се в прясно и изсушено състояние. Има силен, специфичен аромат, който се запазва и при сушенето. Като лечебна билка мащерката се използва като отхрачващо средство, което стимулира отделяне на секреции от дихателните пътища и жлъчката. Притежава антимикробно действие. Чай от мащерка помага при болки в стомаха, проблеми в храносмилането, възпаление на устната кухина. Може да се прилага и външно като дезинфекционно средство, за компреси, ароматизиране на вани и др. В кои ястия да слагаме мащерка * Месо и риба Мащерката е чудесна за приготвяне на различни месни и рибни ястия. Клонки от мащерка се използват и при печене на дивеч. Сухата мащерка се използва за триене или поръсване на месо и риба преди топлинна обработка. Може да се добави към мляно месо за кюфтета и колбаси. * Зеленчукови ястия и гъби Може да добавите мащерка при приготвяне на картофи, зеле и други зеленчуци. Много видове гъби също чудесно се съчетават с мащерка. * консервирани зеленчуци * омлети * някои сирена Мащерката е практически универсален подправка, която може да придаде на ястието необичаен пикантен вкус. Но е необходимо да я използвате умерено, защото ако добавите твърде много от подправката, храната ще стане твърде горчива. Въпреки че мащерката е универсална подправка, в някои случаи не е подходяща за използване. В кои ястия не е препоръчително да се слага мащерка? 1. Десерти Мащерката има силен вкус, който не се съчетава добре с десерти като торти, сладкиши, кремове или пудинги, които имат сладък и нежен вкус. Може да добави към тях нежелан пикантен или земен вкус. 2. Ястия с много деликатен вкус Някои видове риба (бяла риба) може да бъдат “покрити" от интензивния аромат на мащерката, затова избягвайте да я използвате. 3. Млечни продукти със сладък вкус Кремообразни сосове, пудинги или сладки млечни десерти не се комбинират добре с мащерка. 4. Много пикантни ястия В пикантни ястия с преобладаващи екзотични подправки или люти ястия мащерката може да не се впише добре и да се изгуби сред другите подправки. 5. Салати с пресни и сладки съставки В салати с много пресни или плодови компоненти, мащерката може да бъде прекалено силна и да доминира над нежните и деликатни вкусове, пише Actualno.com. 6. Ястия с доминиращи азиатски подправки Ястия с къри, соев сос, джинджифил или други силни азиатски подправки, може да не се комбинират добре с мащерка, защото ароматът й не се вписва в тези вкусови профили. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Венелин Петков призна за Николета Маданска
15:14 / 05.11.2024
Петър Дочев си призна
10:37 / 04.11.2024
Започват масови проверки във Варна
16:58 / 04.11.2024
Община Варна обяви конкурс за важен пост
16:28 / 04.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове? | ||
Много добре (464) | 14% | |
Добре, но можеше и по-добре (452) | 14% | |
Не се справи (636) | 19% | |
Пълна трагедия (1756) | 53% |
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: