Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 27.05.2024Коментари (0)1139
©
Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето.

"Всъщност мойвата е малко по-различна по хранителен състав от другите морски дарове. Формата на протеина, съдържаща се във филето на тази риба, се счита за една от най-полезните за човешкото тяло", казва ендокринологът д-р Елена Сюракшина.

"Протеините в тази риба се усвояват лесно от тялото. Те се състоят предимно от аминокиселини, които са от съществено значение за здравето“, казва лекарят.

Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 

"Например мойвата съдържа аминокиселината лизин. Той насърчава производството на колаген. Тази риба също има нисък гликемичен индекс, така че се препоръчва за тези, които страдат от диабет. Въпреки малкия си размер, мойвата е богата на йод. 150 гр от тази риба може да съдържа почти дневната нужда от този микроелемент, пише zdrave.to. Следователно такъв продукт ще бъде много полезен за щитовидната жлеза", допълва експертът.

Мойвата съдържа почти целия набор от минерали, необходими за поддържане на здрави зъби. В допълнение, тази риба има високо съдържание на фосфор, което има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система.

Мойвата съдържа повече витамини A, B12 и D, отколкото месото, и освен това е с високо съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, което прави тази риба невероятно полезна за мозъка, сърцето и зрението. Яденето на мойва помага за премахване на излишния холестерол от тялото.

Мойвата живее в студена вода, което оказва благоприятен ефект върху нейната хранителна стойност. Повече от 20% от химичния състав на тази риба са лесно смилаеми протеини, които осигуряват на организма пълен набор от аминокиселини. Рибата съдържа почти всички витамини от група В, както и аскорбинова киселина, ретинол и токоферол. Нейното месо е особено богато на витамин РР, който достига до 15% от дневната нужда на човек.

Коментираната риба е богата на минерали. Превъзхожда всеки друг хранителен продукт по съдържание на флуор. Освен това тя съдържа:

- хром;

- натрий;

- калий;

- магнезий;

- калций;

- сяра;

- фосфор.

Въпреки изобилието от ценни вещества, съдържанието на калории в мойвата не надвишава 120 Kcal на 100 грама продукт, така че тя е полезна за отслабване.

Въпреки че количеството мазнини в нея е значително, то не се превръща в излишни килограми, а се използва за създаване на външен слой от липиди, предназначен да защитава клетките на нашето тяло. В борбата с наднорменото тегло се препоръчва да се ядат както месо, така и риба, което спомага за ускоряване на метаболизма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Избори в САЩ
Природни стихии
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: