Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:32 / 27.05.2024
1148
Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето.

"Всъщност мойвата е малко по-различна по хранителен състав от другите морски дарове. Формата на протеина, съдържаща се във филето на тази риба, се счита за една от най-полезните за човешкото тяло", казва ендокринологът д-р Елена Сюракшина.

"Протеините в тази риба се усвояват лесно от тялото. Те се състоят предимно от аминокиселини, които са от съществено значение за здравето“, казва лекарят.

Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 

"Например мойвата съдържа аминокиселината лизин. Той насърчава производството на колаген. Тази риба също има нисък гликемичен индекс, така че се препоръчва за тези, които страдат от диабет. Въпреки малкия си размер, мойвата е богата на йод. 150 гр от тази риба може да съдържа почти дневната нужда от този микроелемент, пише zdrave.to. Следователно такъв продукт ще бъде много полезен за щитовидната жлеза", допълва експертът.

Мойвата съдържа почти целия набор от минерали, необходими за поддържане на здрави зъби. В допълнение, тази риба има високо съдържание на фосфор, което има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система.

Мойвата съдържа повече витамини A, B12 и D, отколкото месото, и освен това е с високо съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, което прави тази риба невероятно полезна за мозъка, сърцето и зрението. Яденето на мойва помага за премахване на излишния холестерол от тялото.

Мойвата живее в студена вода, което оказва благоприятен ефект върху нейната хранителна стойност. Повече от 20% от химичния състав на тази риба са лесно смилаеми протеини, които осигуряват на организма пълен набор от аминокиселини. Рибата съдържа почти всички витамини от група В, както и аскорбинова киселина, ретинол и токоферол. Нейното месо е особено богато на витамин РР, който достига до 15% от дневната нужда на човек.

Коментираната риба е богата на минерали. Превъзхожда всеки друг хранителен продукт по съдържание на флуор. Освен това тя съдържа:

- хром;

- натрий;

- калий;

- магнезий;

- калций;

- сяра;

- фосфор.

Въпреки изобилието от ценни вещества, съдържанието на калории в мойвата не надвишава 120 Kcal на 100 грама продукт, така че тя е полезна за отслабване.

Въпреки че количеството мазнини в нея е значително, то не се превръща в излишни килограми, а се използва за създаване на външен слой от липиди, предназначен да защитава клетките на нашето тяло. В борбата с наднорменото тегло се препоръчва да се ядат както месо, така и риба, което спомага за ускоряване на метаболизма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Симона Загорова тръгнала по доктори за отслабване още като дете
Юлиана Дончева получи романтично пътешествие за рождения ден
Наум Шопов продава колата, но май завиши цената
Окончателно Бен Афлек напусна Дженифър Лопес
Бившата на Башар Рахал роди от новия си мъж
Геро обиден заради "Скрита самоличност"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).