Най-красивите великденски яйца нямат нищо общо с боята

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 10.04.2025
844
Можете ли да боядисате кафяви яйца за Великден? Това е нещо, за което никога не съм си правил труда да мисля, винаги предполагайки, че белите яйца ще дадат най-яркия оттенък, след като са били потопени в пролетни багрила. От Southern Living отговориха на този въпрос:

Можете ли да боядисате кафяви яйца за Великден?

Трикът за ултра наситено боядисано яйце е изцяло в естествения цвят на избраните от вас яйца. Когато тръгнете към бакалията, за да купите яйца за украса тази година, посегнете към кафяви яйца вместо бели. Ако се чувствате скептични, бъдете сигурни, че кафявите яйца са не само възможни, но и за предпочитане, ако искате възможно най-ярките великденски яйца.

Кафяви яйца срещу бели яйца

За разлика от белите яйца, които са склонни да създават красив, но по-пастелен, измит вид, кафявите яйца предлагат по-тъмна основа, която автоматично задълбочава крайния цвят. Поради жълтокафявата основа, кафявите яйца естествено оцветяват по-земен, по-наситен цвят. Разбира се, ако предпочитате по-приглушения вид на боядисаните бели яйца пред по-живите цветове на боядисаните кафяви яйца, винаги можете да се придържате към класическия избор на яйца, тъй като те винаги изглеждат красиво и на великденска маса.

Има обаче един недостатък на този трик за боядисване на яйца: кафявите яйца са по-скъпи от техните двойници с бяла черупка. Въпреки че ще трябва да се лишите от няколко допълнителни долара за яйцата, останалите доставки са доста достъпни, ако следвате нашия метод за боядисване на яйца.

Какво ви трябва

- Една дузина кафяви варени яйца

- Хранителни оцветители или багрила на таблетки

- Дестилиран бял оцет

- Малки чаши, бурканчета или купички

- Лъжици

- Решетка за сушене

- Хартиени кърпи

 

Как да боядисаме кафяви яйца за Великден

Първа стъпка: Направете багрилото

Настройте вашето местенце за боядисване, като поставите хартиени кърпи върху работната си повърхност за лесно почистване. Поставете чашите, бурканите или купите върху хартиените кърпи и напълнете всяка с 1/2 чаша топла вода и 3 чаени лъжички бял оцет. Добавете таблетка боя или няколко капки оцветител за храна към всеки буркан и разбъркайте, докато багрилото се разпредели равномерно.

Стъпка втора: Боядисайте яйцата



С помощта на лъжица спуснете яйце във всеки буркан и го оставете да престои 10 минути (кафявите яйца се нуждаят от повече време, за да развият живия си цвят). Проверете яйцата и ги оставете потопени за по-дълго, ако искате да поемат повече боя. Обратно, оставете яйцата в багрилния разтвор за по-малко време, ако искате яйца с по-традиционен пастелен цвят.

Стъпка трета: Настройте станцията за сушене

Докато вашите яйца се накисват в цветния разтвор, настройте вашата станция за сушене. Поставете хартиени кърпи върху работната си повърхност и поставете поставка за сушене върху чаршафите. Това ще предпази повърхността ви от всякакви измамни капки на боя.

Стъпка четвърта: Изсушете и украсете

След като сте доволни от цвета на вашите яйца, използвайте лъжица, за да ги извадите от течността и ги поставете върху решетката, за да изсъхнат. След като вашите яйца изсъхнат, можете да ги украсите допълнително с маркери за бои, стикери и всякакви други артикули за изработка, с които искате да експериментирате.

Често задавани въпроси

Имате ли нужда от оцет за боядисване на великденски яйца?

Въпреки че нямате нужда от оцет за боядисване на великденски яйца, той ускорява процеса. Без оцет боята попива в черупката на яйцата много по-бавно.

Защо кафявите яйца са по-скъпи от белите?

Цветът на яйчената черупка се определя от породата на кокошката. Кафявите яйца идват от по-големи кокошки, които изискват повече храна и следователно са по-скъпи за грижи, което се отразява в цената на яйцата.

Можете ли да боядисвате сурови яйца?

Да, технически не е нужно да варите яйца, за да можете да ги боядисате за Великден. Въпреки това несготвените боядисани яйца представляват много по-голям риск от създаване на бъркотия, тъй като е много по-лесно да счупите несготвено яйце, отколкото да счупите твърдо сварено яйце.

Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
16.04.2025 Засилени мерки по пътищата преди Великден: Ще се следи за нарушения от всякакъв тип
16.04.2025 Колко трябва да ни платят, ако работим на Великден
16.04.2025 Българските яйца са по-евтини тази година
16.04.2025 Проф. Донка Байкова: Не яжте оцветените белтъци от Великденските яйца
16.04.2025 Ето какво време прогнозират синоптиците до Великден и началото на другата седмица
16.04.2025 Пълнени агнешки гърди: Звездата на трапезата за Великден
Още новини от Любопитни новини:
Ани и Моро от "Невидено" представят етно-рок албума "Да опазиш Ср...
Ето какво време прогнозират синоптиците до Великден и началото на...
Велика сряда е! Почитаме покаянието и си спомняме за предателство...
Благодарение на киселото мляко, розите и спортът България е една ...
"Колкото по-силно, толкова по-добре": Защо птиците пеят най-много...
Васил Михайлов: Не искам повече да се снимам, причината е пропада...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).