Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:54 / 24.12.2024
508
Предлагаме ви бърза и лесна рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер. Традицията повелява на този голям християнски празник да се приготвя постна содена питка. Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството. 

Как се прави постна содена питка

Необходими продукти:

500 г брашно + 50 г за замесване

350 мл газирана вода

2 с.л. оцет (за гасене на содата)

2 с.л. олио 

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. или 3 г сол

1 ч.л. или 3 г захар

10 г бакпулвер (едно пакетче)

Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят.

Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото.

В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него.

Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция.

Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне.

В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да  натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник.

Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена.

Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка.

Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката.

Полезни съвети:

Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене.

За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам.

Ако желаете, можете да сложите паричка в питката. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер.

Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника.

Приятно готвене и добър апетит!

Източник: epochtimes.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (236):
25.12.2024 Бойко Борисов поздрави българите за празника с църковни песнопения
25.12.2024 Историята на първата коледна елха в България
25.12.2024 Ето къде все още можете да видите единствените по рода си танцуващи
коледари
25.12.2024 Коледната традиция, която изпълняват само мъжете
25.12.2024 Николай Денков: Посрещаме Коледа с надежда, че българите можем да обичаме по-силно, отколкото да мразим
25.12.2024 Сънищата на Бъдни вечер са пророчески
Още новини от Любопитни новини:
Осем години Камелия пази своята тайна
Експерти: Не правете никога това, може да ви докара много проблем...
Eдна от най-уважаваните актриси празнува днес
Известен адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
Богаташи: 40 000 българи взимат по 10 000 лева на месец
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).