Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-вкусните ястия от италианската кухня 
Автор: Рени Томович 14:53 / 05.03.2023Коментари (0)2447
©
Италианската кухня е израз на кулинарното изкуство, което включва както традиции общи за страната, така и регионални гастрономически традиции, които са в постоянен обмен. 

Италианската кухня е известна като класически пример за Средиземноморска диета и е призната като част от Нематериалното наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 2010 г.  

Една от основните характеристики на италианската кухня е нейната простота – ястия с малко съставки. Италианските майстори разчитат на качеството на съставките, а не на сложността на приготвянето, както е във френската кухня.  

Най-популярните ястия и рецепти през вековете са били създавани по-скоро от баби, отколкото от майстори-готвачи. И затова италианските рецепти са подходящи за домашно и ежедневно приготвяне. 

1. Пица "Маргарита“ 

Безспорно пицата е най-типичното италианско ястие, превърнало се в символ на италианската кухня по света. В Италия се предлагат близо 2000 вида пици, но кралицата е една и тя се нарича "Маргарита“. Тя е приготвена за първи път в Неапол по повод посещението на кралица Маргарита в града, състои се само от три продукта – домати, моцарела и босилек. Ако посетите Неапол, непременно се отбийте в най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия няма нищо общо с всички останали пици, които сте опитвали до сега. 

2. Полента 

Ястието се приготвя от царевичен грис, месо, сезонни зеленчуци и зеле и е изключително вкусно и засищащо.  Типично е за района на Милано, но се предлага и в цяла Италия. 

3. Паста ала Карбонара 

Паста Карбонара е традиционно ястие от района на Лацио, чиято столица е Рим. В миналото тази паста се е приготвяла предимно от бедните, заради ниската цена на продуктите, които се влагат в нея. Постепенно ястието става популярно и обичано в цял свят. Основните продукти са спагети, бекон, млечна сметана, зехтин, яйца и разбира се пармезан. 

4. Супа "Минестроне“ 

"Минестроне“ е класическа италианска гъста супа, която се приготвя от пресни сезонни зеленчуци. В зависимост от сезона и областта, където се приготвя, тя може да бъде с картофи, бобови култури, ориз, спагети, домати, лук, целина и моркови. 

5. Ризото с шафран 

Ризотото е едно от любимите ястия на италианците. Това, което прави на пръв поглед простото ястие толкова вкусно е добавянето на шафран, който му придава уникален вкус и характерен жълт цвят. Ломбардия е областта, където това ястие е част от традиционната регионална кухня. Истинското ризото е кремообразно, от особено важно значение е и изборът на ориз. Най-добрият ориз за ризото е Карнароли. Нужен ви е и зеленчуков бульон, шафран, лук, масло, бяло вино, пармезан. 

6. Котлети по Милански 

Това ястие се приготвя от 1134 г. в района на Милано. Макар, че е типично ястие за Италия, за произхода му се водят спорове между италианци и австрийци. Споровете започнали заради начина на приготвяне на котлета, тъй като той прилича по-скоро на виенски шницел, отколкото на традиционния котлет. Спорът е бил приключен, когато австрийския фелдмаршал Радецки написал писмо до австрийския император, в което описал начина на приготвяне на "котлет по Милански“, обяснявайки, че в Австрия подобно ястие нито се приготвя, нито някой някога е вкусвал. Месото се овкусява със сол и пипер, начуква се леко, овалва се в трохи, объркани с пармезан, добавя се сух чесън. Месото се овалва първо в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в хлебните трохи. Пържи се на маслена баня на умерен огън до златисто кафяв цвят и от двете страни. 

7. Класическа лазаня ала Болонезе 

Сред топ ястията в Италия заслужено място заема лазанята. Ако искате да опитате класическа италианска лазаня – мястото е Болоня. Тайната в приготвянето на това ястие е в соса Болонезе, който в Болоня приготвят с доматен сос, нарязани на много ситно говежда месо и свински бекон, бяло вино, лук, моркови и целина. 

За да приготвите лазаня ала Болонезе са ви необходими кори за лазаня, лук, домати, доматен сос, доматено пюре, кайма или ситно нарязано месо, бяло вино, целина, чесън, зехтин, пармезан, черен пипер и сол. 

8. Фритата 

Фритатата е италианската версия на омлет. Основната съставка естествено е яйца, но към тях италианците прибавят различни плънки от сирене, зеленчуци, месо, дори тестени изделия в някои райони. Фиртатата се приготвя първоначално в тиган, след което се прехвърля в тава и се запича във фурната. 

9. Тортелини 

Това ястие представлява вид пълнена с плънка паста, а имената може да бъдат различни в различните области на Италия – от класическото "тортелини“, до "онолини“, "капетети“, "тортели“ и други. За родно място на тортелините се смята регион Емилия-Романя и ако отидете в Болоня ще ви поднесат тортелинr в класическия вариант, в който плънката ще е от свинско филе, шунка, мортадела, , пармезан и индийско орехче. Това ястие се поднася с бульон от говеждо или пиле.

 

10. Десерти 

Има много десерти в Италия, които трябва да опитате. Като започнете от Джелато – италиански домашен сладолед, приготвен от пресни съставки с ниско съдържание на мазнини, прочутото Тирамису, за което всички знаем и обожаваме и стигнем до Каноли – десерт, който задължително трябва да опитате, ако посетите Сицилия. Канолите са вафлени фунийки, които се пълнят с рикота или маскарпоне, млечен шоколад, парченца плодове и хрупкави ядки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Риск от чума по дребните преживни животни
Зима 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: