Наричат го индийски фъстък, но знаете ли за какво е полезен и как да го съхранявате

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
14:34 / 09.01.2024
1705
Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за кашуто. Това са много вкусни ядки. Те се консумират, както в пържена, така и в сурова форма. Ядките съдържат полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Кашуто има малко съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки. Около 75% от него са ненаситени мастни киселини, а от тях около 75% съдържат здравословна за сърцето киселина, която се съдържа и в зехтина.

Съдържа също така и мед, който действа като антиоксидант, а също така е полезен минерал за костите и кръвоносните съдове. Медта играе важна роля в много физиолигични процеси, включително в оползотворяването на желязото от организма, а също така елиминира  свободните радикали, участва в изграждането на костната и ставна тъкан и производството на меланин.

В кашуто има и магнезий, калий, фосфор, селен, натрий, цинк, желязо. Магнезият помага да нямаме мускулни спазми и мигренни пристъпи.

Кашуто съдържа оксалати. Поради тази причина хора, имащи проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват приема на кашу. Имайте предвид, че някои хора могат и да проявят алергия към кашуто.

Редовната употреба на кашу помага при анемия, нормализиране на нивото на хемоглобин в кръвта. Консумацията на тези ядки помага за намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Кашуто също така е мощен естествен афродизиак.

Регенериращите свойства на ядката ще позволят на тялото на децата да расте и да се развива по-бързо. Кашуто нормализира храносмилателната система, а също така предпазва от запек и диария.

Кашуто, известно още като индийски фъстък или индийско кашу е вид дърво от семейство смрадликови. Произхожда от Бразилия и получава последващото си разпространение, благодарение на усилията на португалски изследователи.

Ядките се съхраняват в непрозрачна опаковка, така че да няма излагане на светлина и съответно – възможност ядката да граняса. Ако ядките са изложени на пряка слънчева светлина и топлинна обработка, не се запазва качеството на продукта, тъй като той съдържа мазнини, които могат лесно да се развалят. След отваряне на опаковката е най-добре да се съхраняват на сухо и хладно място, но най-добре е в хладилник.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Уникален портрет на Караваджо бе показан за първи път в музей в Р...
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Маската пада! Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Херакле...
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).