Наричат го "тихото хърватско бижу"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:51 / 24.07.2023
3180
Недокосната дива природа, кристално чисто море, много плажове, малки заливи, маслинови дървета и топло далматинско слънце - всичко това ще намерите на идиличния остров Углян.

Остров Углян е един от най-големите острови в Хърватия, разположен в Задарския архипелаг, в красивия регион на Далмация. Известен е още като Зеления остров, поради богатството си от средиземноморска растителност, като маслинови дървета и лозя. На острова има седем села с около 2000-годишна традиция в отглеждането на маслини и риболова.

Можете да стигнете до този вълшебен остров с ферибот от Задар, тъй като Углян се намира точно срещу морския град, само на 25 минути път.

Веднага щом стигнете до острова влизате в град Преко. Името на този град говори само за себе си, защото "преко" на хърватски означава "напречно". Той е идеалната дестинация за изживяване на типичната далматинска архитектура.

Това обаче не е единственото място на острова, където можете да изпитате автентична далматинска култура - селищата Кали и Куклица също си заслужава да бъдат посетени. Докато се разхождате из малките улички на Преко, Кали и Куклица, ще усетите част от Средиземноморието, докато минавате покрай типичните далматински каменни къщи. През лятото тези градове предлагат множество събития като риболовни фестивали, летни театри, концерти и изложби.

И не забравяйте да опитате традиционни далматински ястия в малки автентични ресторантчета и таверни. Зехтин, рибни ястия, миди, ризото и прошуто са само част от специалитетите, които трябва да опитате по време на престоя си в Далмация.

В Углян пясъчните плажове са рядкост, но скритите заливи с каменни плажове са запазили дивия дух на това тихо хърватско бижу.

Остров Углян е подходящ не само за почивка и слънчеви бани. Тъй като разполага с множество заливи и богат подводен свят, той е истинско предизвикателство за всички любители на адреналина. Предлага много пътеки за пешеходен туризъм и колоездене, както и широка гама от екстремни спортове като катерене, колоездене и гмуркане.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1242):
01.07.2024 Може ли с куче на плажа: Варненци се хванаха за гушите
05.02.2024 Колко ще поскъпне сянката на плажа това лято?
30.11.2023 Кои туристически дестинации у нас са предпочетени от европейските туристи
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от нашето Черноморие: 14 октомври, 14:40
часа
Още новини от Любопитни новини:
Проф. Рачев се скара в ефир на Цънцарова
Студ на кристали, вижте колко градуса е във Варна тази сутрин
Празник е! Какво не бива да правите днес
Какво време ни очаква днес? Идва ли затопляне
Емблематичен участник напусна "Островът на 100-те гривни"
Изненада: Скандална варненка напусна "Биг Брадър" преди елиминаци...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).