Наричат тази билка "зимна череша", помага при стрес и тревожност

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
10:58 / 29.05.2024
1179
Sofia24.bg ще ви разкаже за една от най-използваните и високоценени билки в аюрведа. В Индия ашвагандата се използва от векове като широко-спектърно лекарство, но у нас стана известна преди няколко години. Тя е популярна и с имената "индийски женшен“ и "зимна череша“. 

Корените и листа на растението съдържат ценни витaнoлиди (cтepoидни лaктoни), кoитo имaт cилни aнтибaктepиaлни, противовъзпалителни и пpoтивopaкoви eфeкти. Също така съдържа множество биоактивни съединения, а именно алкалоиди, флавоноиди, гликозиди и стероиди. Ашвагандата може да повиши издръжливостта на организма чрез покачване на нивата на хемоглобина. Билката помага при стрес и тревожност, защото регулира нивата на кортизола.

Подобрява когнитивните способности и паметта. Благодарение на мощните антиоксиданти, които се съдържат в нея, тя защитава мозъка от дегенерация на клетките и невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Ашвагандата има положителен ефект и върху физическата издръжливост. Благодарение на действието ѝ като антиоксидант и възможността да повишава нивата на тестостерон, ашвагандата спомага репродуктивното здраве.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Празник е! Какво не бива да правите днес
Емблематичен участник напусна "Островът на 100-те гривни"
Изненада: Скандална варненка напусна "Биг Брадър" преди елиминаци...
Как да приготвим гурме ястия с наличното в хладилника
Емилия най-после призна за раздялата със съпруга си
"Луната на ловеца" изгря таза вечер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).