ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат този зеленчук "сицилианска теменужка", отличен антиоксидант е | ||||||
| ||||||
Богат е на фибри и витамин С, както и на витамин К и А, както и от група B, а също и селен, които укрепват имунната ни система. Зеленчукът е отличен антиоксидант. Предотвратява запушването на кръвоносните съдове, образуването на кръвни съсиреци и сърдечни заболявания. Той има флавоноидни съединения, наречени антоцианини, които му придават лилав цвят и за които се счита, че могат да помогнат за регулиране на нивата на липидите и захарта в кръвта, както и да помогнат за намаляване на риска от рак. Богат е на дъбилни вещества и е подходящ за ядене в суров вид. Карфиолът се състои от 92% вода, 5% въглехидрати и 2% растителен протеин. В 100 грама суров продукт има 25 ккал, което го прави идеален за нискокалорийно хранене. Може да се съхранява до една седмица в хартиен или найлонов плик в хладилника. След като се сготви, карфиолът трябва да се изяде в рамките на два до три дни. Предполага се, че сотирането или печенето запазват повече хранителни му вещества, отколкото варенето на пара. След като се задуши или изпече, карфиолът може да се яде такъв, какъвто е, или да се включи в друго ястие. Често се ползва като съставка в различни крем супи, пюрета, хайвери и разядки. Лилавият карфиол изглежда произхожда от Сицилия, от местна популация от карфиол, известна като Violetto di Sicilia. Лилавият цвят не произлиза от генетични мутации, а от селекция, направена от човека по естествен начин. Лилавият вариант е особено разпространен в Южна Италия и Южна Африка. Има различни видове карфиол, които се различават най-вече по цвят. Белият карфиол е най-често срещаният, оранжевият сорт се среща само в определена почва в Канада и съдържа повече витамин А от белия. Зеленият карфиол може да се намери главно в Европа и САЩ. Както вече споменахме, карфиолът е много богат на диетични фибри, които помагат за поддържане на храносмилателната система здрава. Наличието на глюкорафин е друго свойство на карфиола и помага за предотвратяване на рак на стомаха, както и на язви. Съдържа голямо количество антиоксиданти и следователно помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Карфиолът има способността да елиминира ензимите, причиняващи рак. Той действа противовъзпалително и помага за предотвратяване на артрит и затлъстяване. В Катания пошираният карфиол се използва и за пълнеж на scacciata. Това е селски сладкиш, приготвен в каменна пещ, с различни гарнитури вътре. Много предпочитан е този сладкиш на Бъдни вечер и Нова година. Има много вариации, а именно с броколи, с тума и аншоа, с рикота, с картофи, лук, черни маслини, първокласно овче сирене. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Важни новини за голям ремонт във Варна
16:36 / 28.11.2024
Вижте какви решения взе днес Общинския съвет на Варна
16:50 / 28.11.2024
Wizz Air със страхотни новини от летище Варна
14:55 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: