Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат я Кейт Мидълтън на Хималаите. На 21 става най-младата кралица в света
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 10.10.2024Коментари (0)995
Тя е наричана кралицата на драконите, а заради своята изтънченост често й казват Кейт Мидълтън на Хималаите. Джецун Пема се превръща в най-младата кралица в света, след като на 21-годишна възраст се омъжва за краля на Бутан Джигме Хесар Намгиал Вангчук. Двамата са определяни за една от най-фотогеничните, елегантни и с прогресивни социални възгледи кралски двойки в света.

КОЯ Е ДЖЕЦУН ПЕМА

Макар във вените й да не тече синя кръв, семейството на Джецун Пема е сред уважаваните аристократични фамилии в Бутан. Баща ѝ Дхондуп Гялтшен е внук на двама губернатори на Трашиганг, а майка ѝ Аум Сонам Чоки произхожда от една от най-старите благороднически фамилии в страната. Родена на 4 юни 1990 г., тя е второто от общо пет деца в семейството, а по-голямата й сестра Аши също е омъжена в кралското семейство за един от братята на краля - принц Гялтшаб Джигме Дорджи Вангчук. 

Кралица Пема учи в Бутан, след което завършва средното си образование в Индия. Дипломира се в Лондон със специалност международни отношения. Владее три езика – родния си дзонгка, хинди и английски. Докато учи в Обединеното кралство, е била чест посетител на художествените музеи в Лондон, проявявайки голям интерес към модерното и ренесансовото изкуства. Голям любител е на баскетбола, а като ученичка е била капитан на училищния отбор.

ИСТОРИЯ КАТО В ПРИКАЗКИТЕ

Бъдещите крал и кралица на Бутан се запознават, когато тя е на 7, а той - на 17 по време на семеен пикник. Докато двамата си играли и се забавлявали по детски, той й обещал на шега, че един ден ще се ожени за нея. Малко повече от десетилетие след запознанството им, двамата наистина се вричат един на друг и приказката се сбъдва.

БРАКЪТ

През октомври 2011 г. Джецун Пема се омъжва за крал Джигме Кхесар Намгиел Вангчук, превръщайки се в най-младата кралица консорт в света. Сватбената церемония включва бракосъчетание и коронация и се състои в будисткия манастир Пунакха Дзонг. Джецун Пема облича традиционна за Бутан женска рокля, наречена кира, изработена изцяло от коприна.

По време на сватбата крал Джигме Кхесар Намгиел Вангчук е на 31 години, а кралица Пема - на 21 години. Той обявява решението си да се ожени преди откриването на парламента и смята бъдещата си съпруга за "топла и добра по сърце“ и казва, че "тези качества, заедно с мъдростта, която ще дойде с възрастта и опита, ще я направят велик служител на нацията“.

Вместо да предпочете екзотична почивка за медения си месец, Джацун Пема предпочита да обикаля красиви кътчета в родината си, която е определяна за едно от райските места на планетата. Така тя успява да спечели сърцата на поданиците още преди да е направила първата си официална поява като кралица.

ДВОЙКАТА ИМА 3 ДЕЦА

Също като Кейт Мидълтън Джецун Пема ражда 2 момчета и едно момиче. Първото дете се появява на бял свят на 5 февруари 2016 г. в двореца Лингана. Кралят присъства на раждането на принца. Името на бебето, Джигме Намгиел Вангчук, е обявено на 16 април 2016 г.

На 19 март 2020 г. кралицата ражда втори син, който получава името Джигме Угйен Вангчук. На 9 септември 2023 г. кралят съобщава, че Джецун Пема е родила третото им дете и единствена дъщеря в двореца - Сонам Янден Вангчук.

КРАЛИЦАТА НА НАРОДА

Кралица Джецун винаги придружава съпруга си на официални събития и задгранични визити. Също като Кейт Мидълтън, тя държи да е близо до народа и използва всяка възможност, за да поговори с обикновените хора.

Кралица Пема е активен защитник на околната среда и е патрон на Кралското дружество за защита на природата (RSPN) и посланик на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) по въпросите на озона. Работи в тясно сътрудничество с различни организации, работещи с деца със специални нужди, като патрон на Ability Bhutan Society. Тя е патрон на Бутанската бъбречна асоциация (Jigten Wangchuck Tshogpa) и на Бутанската бъбречна фондация, а от 2016 г. е президент на Бутанското дружество на Червения кръст (BRCS).

ЗАЩО ЧЕСТО Я НАРИЧАТ КЕЙТ МИДЪЛТЪН НА ХИМАЛАИТЕ

През 2016 г. Кейт Мидълтън и принц Уилям са на официално посещение в Бутан. Тогава принцесата на Уелс и кралица Пема се срещат за първи път. В този момент светът осъзнава колко много си приличат двете. В последствие двете кралски семейства се сближават.

И двете кралски особи са обикновени хора, преди да се омъжат за своите принцове. В личен план медиите също откриват множество прилики – бащите и на двете са работили в авиационната индустрия (бащата на кралица Пема е пилот), а двете са изучавали и история на изкуството по време на следването си в университета, пише Ladyzone.

И двете имат красиви и атлетични фигури, харизматични и запомнящи се личности са. Друг паралел, който често се прави между Мидълтън и Пема, е безупречният им усет към модата. Като кралски особи те притежават внушителни гардероб и бижута, но често са виждани да носят дрехи, които всеки поданик би могъл да си позволи, показвайки колко земни хора са.



Още по темата: общо новини по темата: 2038
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
предишна страница [ 1/340 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: