Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нашенци търгуват "на черно" с лютеница и ракия в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 12:26 / 10.10.2013Коментари (21)656
© Bulfoto
Български емигранти в страните от Западна Европа въртят далавери "на черно" с домашна лютеница, кьопоолу и плодова ракия, разкриха емигранти, завърнали се от чужбина.

Търновецът Пламен Илиев работил като строител две години и половина в Южна Испания, в областта Андалусия. Той и негови колеги всяка вечер събирали от зеленчуковите пазари изхвърлените полуразвалени и изгнили портокали и мандарини, оставяли ги да ферментират в пластмасови бидони и след това в самоделно направен казан от две големи тенджери тайничко си варели домашна ракия. За да добие пърцуцата висок градус слагали в нея спирт и захар в промишлени количества. Получената силна ракия след това разреждали с вода, разливали в шишета с различна разфасовка и тайно я продавали. Техни основни клиенти били, разбира се, другите българи в района. Наред с тях обаче цитрусовата ракия се услаждала и на албанските, руските, румънските и африканските емигранти на полуострова. Въпреки съмнителното си качество, стоката им била търсена главно заради ниската цена от 5-6 евро за литър. Тъй като в Испания цитруси в неограничено количество имало през цялата година, нашенците успявали на месец да си докарат по над 300-400 евро на калпак от нелегалната домашна ракия. Пламен разказва, че на далаверата ги светнал техен възрастен колега, който по времето на соца работил като строител в Либия. Той им разказал, че там за първи път българските строители пробвали да варят цитрусова ракия в тенджери.

Във Франция пък предприемчиви нашенци по същия начин полулегално "въртят бизнес" с родни специалитети. Българските гастарбайтери, живеещи във френските села на юг край Марсилия и Тулон, пък засаждали и отглеждали край бараките си домати, пипер и моркови, от които през лятото правели лютеница, кьопоолу, а през есента дори и различни видове туршии. Стоката си те също продавали предимно сред останалите чужди емигранти - българи, румънци, поляци, руснаци, украинци и африканци.

Славата на българската лютеница и туршия бързо достигнала и до ушите на известните със своя гастрономически вкус "мосюта". След като дегустирали българската кухня, много от французите също харесали пикантния вкус на родната царска туршия, особено в комбинация с домашна сливова ракия, и започнали да зареждат хладилника и трапезата си от българските емигранти. Предприемчив българин от Врачанско, в съдружие с местен французин, дори успял да изгради в село край Лион малък цех за легално производство на българска лютеница, която поради ограничения капацитет на производството засега продавал предимно в района. Наред с традиционната българска лютеница с домати, пипер, моркови, патладжан и българска подправки, нашенците предлагали и експериментални варианти - с маслини, натрошени френски сирена, местни сосове и дори сладка лютеница с аромат на канела.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.10.2013 г.
+1
 
 
Дано в най-скоро време някой се сети да патентова рецептите!И,слава Богу,че тук в Германия има вече и български магазини,иначе носталгичта напълно ще ни затрие.
Aнонимен
на 10.10.2013 г.
0
 
 
А има и други , които продават държавата , ама те не ядат лютеница !!!
+1
 
 
Добре че вкарват малко родни благинки. Който не е въздишал по лютеницата, нищо не разбира :)))
Aнонимен
на 10.10.2013 г.
-2
 
 
типи4но БГ , барзо и незаконо забогатяване ! Не напразно Бай Ганьо в 4ужбина.
0
 
 
забравихте и саламчетата и сиренето и вафличките
0
 
 
И добре, че ги правеха тия далавери иначе щяхме да пукнем от глад и носталгия!
+3
 
 
Ами след като ние ядем и пием боклуци от гърция и турция,нека поне в чужбина си хапнат домашна ,здравословна храна.Загубена държава,няма да се оправим.Смачкахте малкия и средния бизнес,скоро няма да има кой да дерете,вече сме без кожи.
+1
 
 
политиците окрадоха милиарди ,те се занимават че някои продал 2кг лютеница
+2
 
 
е че с кокаин ли да търгуват егаси!? о.0
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: