Наши учени: Живата бира бори рака и сърдечносъдовите заболявания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:51 / 09.06.2013
1266
Живото пиво притежава с около 50% по-висока антиоксидантна способност от светлото, съобщи пред "Преса" проф. Габриела Маринова , директор на Института по криобиология и хранителни технологии, където са изследвали двата продукта.

Антиоксидантите улавят окислени продукти, а в живия организъм неутрализират свободните радикали. Така хората могат да бъдат предпазени от сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Причината за по-високата антиоксидантна способност са протеините, полифенолите и хмеловите горчиви киселини, които се съдържат в живата бира. На пръв поглед тя е мътна, понякога изглежда като на парцали, а причината се крие в дрождите - микроорганизми, които превръщат захарите в алкохол. Чрез филтрация тези микроорганизми се отделят при светлото пиво, което освен че е бистро, е стабилизирано, за да издържи 6 дори 12 месеца. Докато живата бира трае само около 2 месеца.

За разлика от консервантите, които остават в храните, стабилизаторите са с неорганичен произход, абсорбират нежеланите компоненти и се задържат във филтъра. Затова трябва да се знае, че всичките видове бира са натурални продукти.

По принцип тъмните бири са по-силни антиоксиданти, а когато са живи, ефектът е допълнително усилен, завърши проф. Габриела Маринова.


Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
Проф. Рачев каза какво време ни очаква до края на месеца
DJ Marten за "Луда по тебе" и Джокович: Оказа ce, че се намирам н...
Какво ще е времето днес?
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).