Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не е холестеролът опасното вещество, което се съдържа в яйцата
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 03.11.2023Коментари (0)1210
©
Според руския лекар д-р Игор Строков трябва да се тревожим не за холестерола в яйцата, а за веществото, наречено холин, което влиза в състава им.

Ползи и вреда от яйцата "От години в научните среди се водят много дебати относно ползата от тази храна. Бяха изразени опасения относно количеството холестерол, който се съдържа в нея, което излага някои хора на повишен риск от фатални медицински спешни случаи като инфаркти и инсулти.

Много здравни експерти сега са на мнение, че до седем яйца на седмица се считат за "безопасни" за повечето хора“, казва д-р Строков.

Лекарят обяснява, че яйчните жълтъци съдържат големи количества вещество, наречено холин. "Жълтъците са много питателни. Те съдържат всички протеини, от които се нуждаете, както и всички аминокиселини, необходими за тялото. Досега сме ги считали за вредни заради холестерола в тях. Но това, което съдържат, е много холин. В тях има сто пъти повече холин от чаша зеле, но излишъкът от това вещесто може да причини възпаление в тялото“, казва д-р Строков.

"Това вещество попада в черния дроб. В малки количества е полезно, но в големи, причинява възпаление на артериите в мозъка и бъбреците. В яйчните жълтъци това холинът се съдържа в големи количества“, казва лекарят. Той добавя, че холинът може да увеличи риска от опасни кръвни съсиреци и свързаните с тях проблеми. Ако сте изложени на риск от сърдечни проблеми, инсулти или кръвни съсиреци, д-р Варфоломеев съветва, че яденето на повече от едно яйце на седмица може да е прекалено, пише actualno.com.

Хората с "повишен риск от сърдечно-съдови заболявания" могат да ядат до шест яйца на седмица. Повечето здрави хора могат да ядат до седем яйца на седмица, без това да повлияе на здравето на сърцето им. Едно голямо яйце съдържа около 140 mg холин. Мъжете трябва да консумират около 550 mg холин на ден, а жените трябва да консумират 425 mg. Получаването на твърде много холин може да причини неприятна телесна миризма, повръщане, прекомерно изпотяване, ниско кръвно налягане и увреждане на черния дроб. Лекарят припомня, че все пак яйцето е ценен източник на протеин. Съдържа витамин Д, цинк и селен. Но въпреки всички тези ползи, с неговата консумация не трябва да се прекалява.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: