Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не е само начин за релакс - тази СПА процедура помага много на организма
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 11.10.2024Коментари (0)383
©
Не е само начин за релакс - тази Спа процедура помага много на организма

Ходенето на сауна е традиция, която се практикува в много култури по света, особено в скандинавските страни. Ето някои от основните ползи от редовното посещение на сауна, пише Puls.bg.

Подобрение на сърдечно-съдовата система

Една от най-значимите ползи от сауната е подобрението на сърдечно-съдовата система. Топлината в сауната предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което води до повишен кръвен поток. Това стимулира сърцето и го кара да работи по-ефективно, подобрявайки кръвообращението. Редовното използване на сауна може да помогне за намаляване на кръвното налягане и подобряване на сърдечната функция, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Детоксикация на организма

Потенето е естествен процес, чрез който организмът изхвърля токсините. В сауната поради високата температура, тялото започва да се поти обилно. Това помага за прочистване на кожата и изхвърляне на вредни вещества като тежки метали и токсини. Детоксикацията чрез потене може да подобри общото здраве и да укрепи имунната система.

Релаксация и намаляване на стреса



Едно от най-ценните предимства на сауната е способността ѝ да предоставя дълбока релаксация и да намалява стреса. Топлината отпуска мускулите и стимулира производството на ендорфини, които са естествените "хормони на щастието“. Това води до усещане за благополучие и намалява нивата на стрес и тревожност. Редовното посещение на сауна може да помогне за подобряване на психическото здраве и да намали симптомите на депресия.

Подобрение на кожата

Сауната е полезна и за кожата. Потенето отваря порите и помага за почистване на кожата от замърсявания и мъртви клетки. Това може да подобри текстурата на кожата, като я прави по-мека и гладка. Освен това, повишеното кръвообращение в кожата помага за по-доброто хранене на клетките и ускорява регенерацията им, което води до по-здрав и младолик вид.

Облекчаване на мускулни и ставни болки

Топлината в сауната има благотворно влияние върху мускулите и ставите. Тя помага за облекчаване на болки и напрежение в мускулите, като стимулира кръвообращението и ускорява възстановяването след физическа активност. За хора, страдащи от хронични болки в ставите, като например артрит, редовното посещение на сауна може да облекчи симптомите и да подобри качеството на живот.

Подобрение на съня

Посещението на сауна преди лягане може да помогне за подобряване на съня. Релаксиращият ефект на сауната намалява нивата на стрес и тревожност, което улеснява заспиването. Освен това, топлината помага за отпускане на мускулите и намалява физическото напрежение, което също допринася за по-добър сън.

Редовното посещение на сауна предлага множество ползи за физическото и психическото здраве. От подобряване на сърдечно-съдовата система и детоксикация на организма, до облекчаване на стреса и подобряване на кожата, сауната може да бъде ценен инструмент за поддържане на добро здраве и благополучие. Важно е да се използва разумно и да се консултирате с лекар, особено ако имате здравословни проблеми, преди да започнете редовни посещения на сауна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: