Не изхвърляйте сухия козунак, превърнете го в невероятна карамелова торта
Великден отмина, а вкъщи остана доста козунак. Не бързайте да го изхвърляте, защото можете да сътворите чудеса с него.
"Фокус" ви предлага една невероятно добра рецепта, в която главният герой е именно изсъхналия ви козунак.
Необходими продукти:
козунак - 1 средно голям, сух
прясно мляко - 1 литър
яйца - 5 - 6 броя
ванилия - 2 пакетчета
захар - 1 и 1/2 ч.ч. + 100 г за карамел
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте 100 г захар и ги сипете карамела на дъното на йенска тава. Наредете отгоре филии козунак с дебелина около 1 см - до средата на височината на тавичката.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и млякото и сипете смества върху козунака. Оставете така да престои 15 минути, за да може козунакът да попие течността.
Сложете да се изпече в друга тава на водна баня в предварително загряна фурната на около 160 градуса.
Готовият козуначен сладкиш с крем карамел се охлажда добре и се обръща в подходящ поднос.
източник: gotvach.bg