Неделя на Страшния съд или Месни заговезни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:04 / 27.02.2011
1288
Нeделя Месопустна или Месни Заговезни е винаги в неделя и се отбелязва осем седмици преди Великден. Получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия Великденския пост. Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя.

Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница защото е подготовка за Великия пост. Като блажно се ядат само млечни и яйчени ястия. До Сирни заговезни трябва приключат и всички сватби, защото през целия Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота.

На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява месо.

По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
След 20 години те отново са заедно
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Могат ли имитиращите млечни продукти да навредят на здравето ни?
Първи подробности за новата голяма находка от Хераклея Синтика
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).