Необходимо ли е да пресяваме брашното, когато готвим?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58
266
Всеки ентусиазиран любител или готвач е попадал на рецепти за печива и сладкиши, в които се изиска стъпката да пресее брашното. И вероятно се е замислял дали изобщо е нужна и отразява ли се при крайния резултат на кулинарното творение. Реално на този въпрос можем да си отговорим и сами, като е достатъчно да се замислим какво представлява пресяването и как се произвежда брашното.

Всъщност, когато зърното се смила, остават и обвивки от него. След това последва процес на рафиниране, за да се отстранят ненужните остатъци. В днешно време този процес се извършва промишлено. Но в миналото се е правел ръчно, с помощта на сито, което пропуска финото брашно през мрежата, а едрите отпадъци остават.

Въпреки това съвременното купешко брашно обикновено е добре пресято и не би следвало да се тревожим, че в сместа за десерта ни може да попаднат нежелани частици. Когато в рецептата е посочено, че трябва да пресеем брашното, тази стъпка се оказва препоръчителна по-скоро с цел да отстраним бучки, които може да се образували при неправилно съхранение или ако продуктът е некачествен. От това следва, че в днешно време брашното се пресява най-вече, за да се гарантира, че е разпределено равномерно и постепенно в купата, в която смесваме съставките.

На практика, освен ако самите ние не си правим брашното, можем да се доверим, че купешкото от магазина, което е качествено, преминава през процес на пресяване и дребни отпадъци липсват. Добре е да имаме предвид, че пълнозърнестото брашно все пак съдържа трици.

Ако сме заложили на стандартно брашно, стъпката с пресяването преди да го добавим в купата, е по-скоро излишна. Дори и да не я пренебрегнем, това нито би подобрило особено крайния резултат, нито пък ще го развали, пише Fine Dining Lovers, цитиран от lifestyle.bg. Предвид, че целта на пресяването е постепенното добавяне на брашно, можем да пропуснем ситото и просто да се постараем да не изсипваме продукта наведнъж.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Петър Петров, "Eleven Ventures": Изкуственият интелект се развива...
Лесен трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята
Този орган е "депото за отпадъци" на организма и с възрастта запо...
Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят
Минусови температури тази сутрин, но през деня - слънчево
Здравко oт "Биг Брадър": Ще дойде момент да копаем кладенци, кога...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).