Невероятно, но факт - пчелите пият кафе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:30 / 20.04.2025
909
За някои кафето представлява спокойния момент преди да започнат напрегнатия си деня; за други това е ритуал, споделен с приятели и колеги, или горивото, което ги захранва през натоварения следобед. През 2025 г. кафето се превърна от просто напитка в избор на начин на живот, който отразява спокойствия, почивка и наслада. Без значение как пиете кафето си, не може да се отрече неговата дълбоко вкоренена история. От скромното си начало като енергизиращ еликсир в Етиопия до сегашния си статут на глобална основна напитка, кафето е оформяло култури, предизвиквало е разговори и е вдъхновявало иновации от векове. Зад всяка чаша кафе се крие история – традиция, наука и дори малко мистерия.

В духа на празнуване на богатството на тази любима напитка, News18 споделя пет по-малко известни факта, които ще ви дадат нов поглед върху ежедневното ви кафе:

1. Кафе с гъби

Да, кафето с гъби е истинско нещо! Комбинирайки смляно кафе с медицински гъби като чага, лъвска грива и рейши, тази уникална смес набира популярност заради ползите си за здравето. Въпреки че може да звучи странно, кафето с гъби не е да опитате гъбички в чашата си – за щастие, вкусът на гъбите е фин или дори незабележим. Вместо това получавате всички предимства, които предлагат тези адаптогенни гъби като подобрен фокус, намален стрес и подсилена имунна подкрепа. Кафето от гъби също е с по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с обикновеното кафе, което го прави отличен избор за онези, които искат да намалят консумацията му, като същевременно се наслаждават на стимулираща напитка.

2. 130 различни вида кафе: всеки ви влияе по различен начин

Вярвате или не, кафето не е просто напитка, подходяща за всички. Има удивителните 130 различни вида кафе, всеки със своя уникален вкусов профил и ефект върху тялото ви. Двата основни вида, с които сме най-познати, са Арабика и Робуста. И все пак в рамките на тези категории ще намерите десетки различни подтипове, всеки от които се отглежда в различни региони и климат, което води до разнообразни вкусови изживявания. Някои видове кафе имат повече кофеин, докато други са ценени заради меките си, деликатни вкусове. Всъщност някои щамове са по-подходящи за определени методи на приготвяне, като преливане, еспресо или студено варене. 

3. Кафето не винаги е било за пиене

Докато повечето от нас са свикнали да пият кафе, древните култури са имали различни приложения за това магическо зърно. В Етиопия, където за първи път е открито кафето, хората първоначално не са го приготвяли като напитка. Вместо това те са смесвали кафеени зърна с животинска мазнина, за да създадат нещо като енергийна храна за закуска – идеална за дълги пътувания или като бърз прилив на енергия.

Едва много по-късно хората са разбрали как да пекат и варят кафе като напитка. До 15 век кафето се е разпространило в Близкия изток, където обикновено се е пиело в кафенетата. Бързо напред към днешния ден кафето се е превърнало в световна мания, от ежедневни сутрешни процедури до гурме специални напитки.

4. Финландия все още води, но внимавайте за Южна Корея

Когато мислите за страни, обичащи кафето, места като Италия или Бразилия може да ви дойдат на ум. Но изненадващо, Финландия държи короната като най-големият потребител на кафе в света на глава от населението през 2025 г. Средният финландец пие около 12 килограма кафе на година, което се равнява на около четири чаши на ден. Във Финландия кафе паузите, известни като kahvitauko, се приемат сериозно и повечето работни места дори имат задължителни кафе паузи, вградени в деня.

Въпреки това Южна Корея бързо се издига в йерархията, благодарение на процъфтяващата култура на кафенетата, специалните напитки и тенденциите в кафето, ориентирани към инфлуенсърите.

5. Пчели и кафе

Кафето не само кара хората да бръмчат – то помага и на пчелите! Последните проучвания показват, че пчелите са привлечени от кофеина в кафеените растения. Кофеинът има стимулиращ ефект върху мозъка на пчелите, подобно на хората. Когато пчелите консумират малки количества кофеин от нектар от кафеено растение, това помага за подобряване на паметта им, което ги прави по-ефективни опрашители. Тази връзка е от решаващо значение в регионите, където се отглежда кафе, тъй като пчелите помагат за опрашването на растенията, осигурявайки здрави култури и постоянни добиви.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Как се пере и как се суши пухено яке?
Телесната температура: Кога 37°C е проблем и кога не? Истината, к...
Тиквички по гръцки: Тайната на хрупкавото изкушение, което завлад...
Български спортен тотализатор спира за 24 часа 
Ето как можем да намалим риска от безплодие
Хората, които правят тези неща не са груби, а интелигентни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).