![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Никога не яжте прегорели филийки хляб | ||||||
| ||||||
Специалистът обяснява, че готвенето на нишестени и сладки храни при високи температури води до образуването на токсични съединения, наречени акриламиди. Те могат да увредят ДНК и да увеличат риска от развитие на рак. Лекарят отбелязва, че колкото по-тъмна е кората на хляба, толкова по-опасен е той за здравето. Той призова хората да спрат да ядат прегорели препечени филийки. Акриламидът сам по себе си е невротоксин, което означава, че когато се приема в големи количества, той причинява увреждания в мозъка, водещи до разрушаване на нервните клетки, обяснява докторът. Високите му нива в организма могат да причинят слабост, мравучкане и изтръпване на горните и долните крайници. Могат да се появят и проблеми с равновесието и двигателната координация, пише "Ретро". Изследванията доказват, че акриламидът е съединение, което причинява рак на храносмилателния тракт. Той е вещество, което се отлага в тъканите за много дълго време и има способността да се свързва с ДНК, което води до мутации в клетките. Акриламидът има и неблагоприятно въздействие върху сърцето и предизвиква възпаления в целия организъм. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg