Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Носенето на дънки причинява вреда върху климата, колкото карането на кола
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 19.06.2024Коментари (0)1109
© Sofia24.bg
Модната индустрия произвежда 10% от всички глобални парникови емисии. Според учени обуването на чифт дънки само веднъж създава 2,5 кг въглероден диоксид, което е еквивалентно на шофиране на 6,4 км с небензинов автомобил.

Учени от Технологичния университет Гуангдонг в Китай анализираха жизнения цикъл на чифт дънки, от отглеждането на памука до окончателното му изхвърляне чрез изгаряне.

Те установиха, че някои чифтове са носени само седем пъти. Това ги квалифицира като "бърза мода". Те отделят 11 пъти повече въглероден диоксид от по-често носените дънки.

Изследователите установиха, че въглеродният отпечатък на дънките от бърззата мода е 95-99% по-голям от този на традиционните дънки, които се носят средно 120 пъти. Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани като бърза мода, се транспортират по-бързо и се носят по-малко, преди да бъдат изхвърлени.

Подобно свръхпотребление води до значително увеличаване на използването на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на облекло, включително производство, логистика, потребление и процеси на изхвърляне, като по този начин засилва въздействието на шивашката промишленост върху промяната на климата.

Учените изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния пазар, отделят 0,22 кг въглероден диоксид. Междувременно изследователите изчисляват, че дънките, продавани в магазините за бърза мода, отделят 11 пъти повече емисии, пише Daily Mail, цитиран от bTV.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при бързата мода идват от производството на дънки и влакна, които съставляват 70% от общите емисии. Останалите емисии се дължат главно на транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, което представлява 21% от общите емисии.

Тъй като транспортът на моделите за бърза мода е предимно по въздух, се отделят зашеметяващите 59 пъти повече въглероден диоксид. Според изследователите марките за бърза мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и свръхконсумация. Това създава огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване.

Модната индустрия произвежда 10% от всички глобални парникови емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година. Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните сметища вече причиняват "екологична и социална криза“.

За щастие изследователите казват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Купуването на дрехи от офлайн магазини за дрехи втора употреба намалява въглеродния отпечатък на чифт дънки с 90%. А дънките, които минават през тези магазини, са носени 127 пъти през живота си.

Изследователите също прогнозират, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи може да намали въглеродния отпечатък на една дреха съответно с 85 и 89%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: